Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Савчук представив шляхи підвищення енергоефективності бізнесу в Україні

На брифінгу в інформаційному агентстві ʺУкраїнські новиниʺ Голова Держенергоефективності Сергій Савчук представив шляхи підвищення енергоефективності бізнесу. Про це інформують у прес-службі Держенергоефективності.

Зокрема, минулого тижня Держенергоефективності спільно із Мінекоенерго підготовлено та Урядом схвалено дерегуляційне рішення щодо скасування  застарілої постанови Кабінету Міністрів України від 15 липня 1997 р. №786 ʺПро порядок нормування питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів у суспільному виробництвіʺ. Це ще один крок до спрощення ведення підприємницької діяльності та покращення інвестиційного клімату.

ʺВодночас із Мінекоенерго ми опрацьовуємо механізм стимулювання промислових підприємств до енергоефективності. У розробці цього інструмента також взяли активну участь Українсько-данський енергетичний центр та Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ)ʺ, – зауважив Сергій Савчук.

Зазначеним механізмом передбачається співфінансування кредитів для промислових підприємств на впровадження енергоефективних заходів та використання ʺчистихʺ джерел енергії. Такою підтримкою зможе скористатись підприємство, що є беззбитковим і матиме результати проведеного енергоаудиту чи сертифіковану систему енергоменеджменту ISO 50001.

Крім цього, в Україні за підтримки Уряду Німеччини, GIZ та Держенергоефективності вже створено 3 Мережі енергоефективних підприємств, у тому числі хлібопекарів та виробників будматеріалів. У рамках Мережі компанії визначають цілі щодо зменшення енергоспоживання, впровадження необхідних заходів та обмінюються досвідом.

Також ефективним для промисловості є механізм енергосервісу. Наприклад, за даними ЕСКО-компаній, впровадження систем енергоефективного освітлення на промислових підприємствах дає близько 70% економії електроенергії.

Ще один перспективний інструмент для фінансування ʺзеленихʺ проектів – це зелені облігації. Так, Держенергоефективності спільно із Національною комісією із цінних паперів та фондового ринку та проектом GIZ ʺКонсультування підприємств щодо енергоефективностіʺ розробило норми до законопроекту № 2284 від 17.10.2019, якими передбачається запровадження зелених облігацій в Україні та встановлення правил для учасників цього ринку.

ʺТакож разом із Мінекоенерго опрацьовуємо Концепцію та план заходів щодо запровадження ринку зелених облігаційʺ, –  повідомив Голова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ