Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ОСББ Львова зможуть отримувати компенсацію за встановлення сонячних батарей

Наступного року Державний Фонд Енергоефективності проведе пілотний проєкт програми «ГрінДІМ». Мета програми – стимулювати ОСББ встановлювати у будинках альтернативні джерела енергії. Про це розповіли представники Фонду на XIV Всеукраїнському форумі ОСББ, що тривав у Львові впродовж 30 листопада – 1 грудня.
Фото: "Економічна правда"

Наразі компенсовуватимуть вартість встановлення сонячних батарей і теплових насосів.

«Державний Фонд Енергоефективності вже успішно реалізовує в Україні 2 програми для ОСББ – “Енергодім” і “ВідновиДІМ”. “Енергодім” – це про енергоефективність будинку – утеплення, модернізацію і заміну всіх комунікацій, встановлення ІТП тощо. “ВідновиДІМ” впровадили через війну – це про відновлення пошкоджених обстрілами будинків. І зараз на часі говорити про енергетичну безпеку. Тому напрацювали пілотний проєкт програми “ГрінДІМ”, мета якої стимулювати встановлювати у вже модернізованих будинках сонячні станції, інвертори та акумулятори і теплові насоси», – розповів Дмитро Сирих, в. о. технічного директора Фонду Енергоефективності.

За його словами, програма «ГрінДІМ» буде діяти як для ОСББ, так і приватного сектору. Для ОСББ Фонд компенсовуватиме 70% вартості матеріалів, а приватному сектору – 50%.

«Програма запрацює наприкінці весни 2024 року. Оскільки це пілотний проєкт, то маємо на неї 2 млн євро. Це кошти від наших іноземних донорів і нашого уряду.

Отож, усіх, хто вже скористався нашими програмами «Енергодім» і «ВідновиДІМ», чиї будинки модернізовані і мешканці прагнуть далі їх удосконалювати, запрошуємо до участі. За деталями слідкуйте на нашому сайті. Адже енергетична безпека будинку – це безпека і енергетична незалежність нашої держави загалом», – наголосив Дмитро Сирих.

Важливість і доцільність встановлення сонячних станцій вже можуть підтвердити у Львові. Так ОСББ «Паркові вежі» в часі війни вдалося облаштувати сонячну станцію на даху свого будинку.

«Все почалося з міської програми компенсації частини вартості придбання генератора. Ми нею скористалися і придбали генератор. Однак побачили, що його потужності мало.

Завдяки відділу супроводу ОСББ нам вдалося знайти благодійний фонд Global Bod Group з Литви, який надавав сонячні батареї для військових. Оскільки частина панелей військовим не підійшла, то нам вдалося їх отримати.

Відтак зараз маємо сонячну станцію, яку плануємо доукомплектувати так, щоб могти 100% забезпечити освітлення місць загального користування, роботу ліфтів, насосів», – розповів Олег Панчишин, голова ОСББ «Паркові вежі».

Нагадаємо, компанія Global Bod Group безплатно надала ОСББ «Паркові Вежі» 36 сонячних панелей. Вартість однієї панелі – 10 тис. грн.

Станом на зараз станція працює у світловий день і забезпечує електрикою електрозамки, приводи воріт, відеоспостереження та обладнання інтернет-провайдерів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ