Споживання цукру в Україні протягом останніх восьми років скоротилося на 830 тисяч тонн, або на 21%. Якщо у 2005 році українці спожили 1795 тисяч тонн, то в 2017 році споживання впало до 956 тис. тонн. За даними Держстату України, в 2005 році середньостатистичний українець протягом року вжив в середньому 38 кг цукру, тоді як у 2017 році даний показник знизився до 30 кг, - Дзеркало тижня.
"Стрімке зниження обсягів споживання пов'язане зі скороченням населення, нестабільною купівельною спроможністю і зміною культури харчування. Сприяло скороченню і поширення практики сухого заморожування плодово-овочевих культур. Якщо раніше господині запасали ягоди, фрукти на зиму, використовуючи консервування, яке потребувало багато цукру, то зараз використання камер для зберігання даних продуктів значно зменшило потребу в цьому продукті",— йдеться в повідомленні УКАБ.
Нагадаємо, що з урожаю 2017/2018 маркетингового року Україна вже експортувала за вересень-квітень 379,9 тис. тонн цукру. При збереженні нинішніх темпів, на кінець маркетингового року експорт складе понад 500 тис. тонн. Експортним рекордом для України став показник сезону 2016/2017 МР, коли поставки за кордон склали 767,3 тис. тонн.
Згідно з даними Мінагрополітики, незважаючи на зростання вартості оптових партій цукру, ціна на роздрібному ринку дещо знизилася в порівнянні з минулим місяцем. Станом на 27 травня вартість солодкого продукту становила 14,08 грн / кг, на 27 червня ціна знизилися на 2% - до 13,84 грн / кг. Незначно скоротилися ціни на яйця, гречку, молоко і курятину. Інші продукти харчування зростали в ціні. Найбільше додали в порівнянні з травнем овочі - найбільше подорожчали морква - на 39%, капуста + 32%, буряк подорожчав на 30%, до 13,41 грн / кг.