За даними Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА лише за останній місяць до лікарень Львова через отруєння грибами звернулось 42 особи, 10 з яких потребували госпіталізації, з них 2 дітей віком 3 і 12 років.
Усього з початку року на Львівщині від отруєння грибами постраждало дев'ятеро людей: три людини у Червонограді та у Львові, двоє зі Стрия та мешканець Жовківського району, повідомляють у відділі контролю на залізничному транспорті ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ».
"З огляду на те, що отруєння відбувались не тільки свіжозбираними дикорослими грибами, а й в результаті вживання консервованих грибів, як у випадку з трирічною дитиною, яка їла маринований так званий “польський гриб”, ми розуміємо, що грибний сезон не завершився. Є велика небезпека його продовження в результаті вживання консервованої грибної продукції, виготовленої в домашніх умовах з порушенням правил збирання, обробки та приготування грибів, а також від споживання страв з грибів, які були заморожені", – застерігають медики.
Щоб вберегтися від отруєння грибами у відділі нагадують про необхідність дотримання простих правил:
Не можна збирати гриби, які мають клубневидне потовщення ніжки, оточене оболонкою, як у блідої поганки та червоного мухомора, а також не можна збирати переспілі гриби, червиві, особливо в міських парках, скверах, дворах та уздовж автомобільних трас та залізниць.
Мало кому відомо, що грибниці підберезовиків і підосиновиків на 6-7 рік свого існування починають виділяти у гриб отруйні речовини – токсини. Крім того, гриби є природними фільтрами, тобто тягнуть у себе все – пестициди, радіонукліди, свинець та ін. У зв’язку з цим можна отруїтися навіть і білими грибами, якщо збирати їх поблизу автотрас, промислових підприємств.
Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов'язково треба мити руки після дотику з грибами. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.
Один з важливих методів профілактики – правильне приготування грибів до споживання. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак, важливо не просто довго варити, а кілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше двічі, через 20 хвилин варіння), а лише після того продовжити готувати страви".
Лікарі спростовують поширену думку, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини, часнику чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби.
"Якщо ви збираєте гриби для засолення (волнушки, чорнушки, грузді, підзгрузді), що містять молочний сік, то перед засоленням вимочіть їх, щоб видалити гіркі речовини. Те ж саме потрібно робити із сироїжками, – йдеться в повідомленні. – Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше як добу.
Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається вкрай рідко.
Слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти до 12 років, а то й до 18 років, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів, вагітні та жінки, що годують грудьми, люди літнього віку.
Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Під час посухи грибів краще не збирати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Лікарі зазначають, якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, діарея, головний біль, галюцинації, марення, біль у животі, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки й ноги):
терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
промийте шлунок простою водою;
дотримуйтеся постільного режиму;
пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
У відділі контролю радять не викидати недоїдені гриби. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм та призначити правильне лікування.