Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Шахова Олімпіада-2018: Перша невдача чоловіків та друга нічия жінок

Вихідний у суботу не пішов на користь українським збірним на 43-й Всесвітній шаховій Олімпіаді-2018, що триває у грузинському Батумі. У неділю, в останній календарний день вересня, після єдиного вихідного обидві наші команди зіграли не найкращим чином.
Сестри Марія та Анна Музичук.

Зокрема, чоловіча збірна України, яку очолює випускник Львівського державного університету фізичної культури, легенда світових шахів Василь Іванчук зазнала поразки в матчі проти поляків. Зауважимо, що підопічні Олександр Сулипа, який вищу освіту також здобував у стінах нашого вишу, перервали свою п’ятиматчеву переможну серію і тим самим зазнали перших турнірних втрат. Що ж до жіночої збірної, в якій на перших двох дошках грають випускниці ЛДУФК сестри Анна і Марія Музичук, то українки після чотирьох стартових перемог вдруге поспіль зі своїми суперницями підписали мирову угоду. Після нічиєї в протистоянні з грузинками, наші дівчата аналогічно завершили й поєдинок проти збірної Китаю – ще одного свого прямого конкурента в боротьбі за медалі. 

У шостий ігровий день олімпійського шахового турніру у Батумі чоловіча збірна України зустрічалася з командою Польщі, яка у двох попередніх турах сенсаційно обіграла росіян та французів. На жаль, не встояли проти Кадри й «синьо-жовті», поступившись з рахунком 1.5:2.5. Вирішальною стала поразка на першій дошці Василя Іванчука, який після блискучої перемоги білими фігурами над іспанцем Давидом Антоном Гуярро в попередньому турі, цього разу чорним кольором поступився Яну-Кшиштофу Дуді. Водночас на другій, третій та четвертій дошках Павло Ельянов, Юрій Криворучко і Антон Коробов відповідно зіграли унічию в своїх партіях проти Радослава Войтачека, Каспера Піоруна та Каміла Драгуна.

Після першої поразки на Олімпіаді-2018 у наших шахістів залишилось 10 очок і вони знаходяться в групі з дев’яти команд, що у турнірній таблиці ділять місця з четвертого по 12-е. А лідирують збірні Азербайджану і Польщі – по 12 очок. На третьому місці команда США – 11 очок. Додамо, що у сьомому турі команда Олександра Сулипи зіграє проти збірної Китаю.

Якщо шахісти з Піднебесної будуть наступним суперником нашої чоловічої збірної, то їхні співвітчизниці зіграли з українками саме у шостому, звітному турі олімпійського турніру в Батумі. Як і прогнозували фахівці, центральний поєдинок дня у турнірі жінок видався затяжним і неймовірно нервовим для усіх його учасниць, кожна з яких припускалася помилок. У підсумку на першій і четвертій дошках Анна Музичук та Наталка Жукова, які грали білими і чорними фігурами відповідно проти Венджун Джу та Тінгджі Лей, свої партії завершили внічию. Екс-чемпіонка світу Марія Музичук мала чорний колір, але тим не менше, на другій дошці змусила капітулювати Янг Шен. На жаль, інша наша екс-чемпіонка планети Анна Ушеніна, граючи на третій дошці проти Кьян Хуанг, не витримала психологічного тиску і зазнала поразки. Причому програла харків’янка білими фігурами. Тож у підсумку в протистоянні України та Китаю бойова нічия – 2:2.

Після шести турів в українок 10 очок і вони займають четверте місце. Попереду збірні Вірменії, США і Грузії-1, які набрали по 11 очок. Додамо, що наступний суперник підопічних Михайла Бродського – шахістки збірної Італії.

ЛДУФК

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ