Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Шахові злидні України

Напередодні чемпіонату Європи на Криті жіноча збірна України з шахів через відсутність фінансування залишилася без ключового тренера. Про це написав в своєму блозі на Цензор.НЕТ Євген Кузьменко.

"Але - про все по черзі. Дзвоню головному тренеру наших жінок - харківському гросмейстеру Михайлу Бродському.

- Як, - цікавлюся, - Михайло, йде підготовка до чемпіонату Європи?

- Так, - каже тренер - готуємося.

А у самого голос сумний.

- Так, - питаю - що сталося? Хтось із дівчат захворів?

- Ні, - відповідає Михайло - але з нами не зможе поїхати другий тренер - Саша Ковчан. З'ясувалося раптом, що грошей на нього немає ...

І розповідає в деталях. Мовляв, Міністерство спорту і молоді урізало бюджет по чемпіонату Європи. На другого тренера для чоловічої збірної грошей ще вистачило, а ось жіноча збірна поїде в Грецію з одним тільки Бродським.

Почувши таке, я, чесно кажучи, рознервувався - ну, що за фігня? Ні, я розумію проблеми Мінспорту - вони змушені ділити кволенький бюджет на купу видів спорту - та ще в олімпійський рік. Грошей хочуть всі - але не всі можуть дати результат. Не позаздриш, доводиться приймати непопулярні рішення. Але, хлопці, це ж шахи - один з найбільш медальних для України видів спорту! У нас що, багато медалей у командних видах ?!

І потім, ви уявляєте собі, що таке позбавити жіночу збірну другого тренера на такому щільному і сильному турнірі? Головний тренер - Михайло Бродський - профі і трудоголік, але щоб допомогти всім п'ятьом шахісткам його ніяк не вистачить! Це означає, що дівчаткам доведеться недосипати, самим готувати дебюти до кожного туру і кожної нової суперниці, адже підготовка на такому рівні - багатогодинна напружена робота! А на наступний день, якщо не виспався і не відпочив, то такого награти ...

І став я дзвонити нашим «збірницям». Всі зажурилися. Кажуть, з Ковчаном всередині команди було пов'язано багато.

Спочатку висловилася лідер збірної України, чемпіонка світу зі швидких шахів і бліцу, другий номер у світовому рейтингу Анна Музичук:

- Саша - хороший гросмейстер, з рівнем рейтингу - в районі 2600. Його присутність завжди було дуже важливою, тому що одному тренеру складно підготувати і півкоманди, не кажучи вже про всю. Готувати потрібно кожну окрему шахістку до кожної окремої партії. В першу чергу - дебют. І психологічно Саша завжди підтримував, ніколи з ним конфліктів не було.

Потім своє слово сказала дворазова чемпіонка Європи Наталія Жукова:

- Це серйозний удар по команді. Без другого тренера шахістки замість того, щоб грати, будуть займатися нічними дебютними пильнуваннями. Витрачати силу, енергію. На турнірній дистанції це обов'язково позначиться - причому в самий відповідальний момент!

Тут я додам від себе. Щоб усвідомити правоту Ані і Наталі, досить подивитися на конкуренток! У росіянок - 3 тренери, у полячок - два тренера, один з яких виконує функції капітана команди (так раніше було і у нас). Грузія, Казахстан, Азербайджан - теж на рівні. А ми, виходить, тепер з ними - з самого початку в нерівних умовах! Тут треба зазначити: вперше Олександр Ковчан поїхав з командою на турнір в 2013-му році - і на чемпіонаті Європі у Варшаві Україна взяла перше місце! А пропустив з тих пір - лише чемпіонат світу в 2015 - і ми зайняли лише 5-е місце ...

Питаю Бродського:

- Невже нічого не можна зробити?

Тренер відповідає:

- Так я готовий і розділити з Сашком номер - щоб скоротити витрати. Але все одно кошти на другого тренера потрібні ...

Ось такі справи. Це якісь ганебні муки. Що тепер робити? Чи то благати Мінспорту (про проблеми якого вже сказано вище), чи то шукати спонсорів. До речі, панове бізнесмени / політики / громадські працівники! Може, і справді допоможете збірної України? Ну, суцільний же цвіт нації, гордість країни, медалістки всіх мислимих і немислимих змагань! Але як вигравати, якщо суперниці - в комфорті і достатку (і по грошах, і по кадрах, за умовами збору, медичного супроводу - лікарів з собою на турніри беруть!), А у нас - другого тренера нема за що на чемпіонат Європи повезти ...

Коротше: збірній потрібен другий тренер. А точніше - потрібні гроші на другого тренера. На проїзд, проживання та харчування в готелі - в економному режимі, без шикування. Конкретно - близько 1600 євро. І часу залишилося - всього нічого: чемпіонат стартує 27 жовтня. Цікаво, ми так і будемо дивитися на те, як національна жіноча збірна з шахів, гордість нашого спорту, ходить з простягнутою рукою ?!", - Євген Кузьменко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ