Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Шахтарі "Львіввугілля" вимагають виплатити їм заборгованість

Шахтарі “Львіввугілля” вимагають виплатити їм заборгованість по заробітній платі.
З Facebook-сторінки Офісу Шахтаря
З Facebook-сторінки Офісу Шахтаря
З Facebook-сторінки Офісу Шахтаря
З Facebook-сторінки Офісу Шахтаря
1/2

Територіальна організація профспілки працівників вугільної промисловості та Регіональне об’єднання незалежної профспілки гірників України м. Червонограда надіслали лист з вимогою повернути зароблені шахтарями ДП "Львіввугілля" кошти. Про це повідомив Офіс Шахтаря.

У листі шахтарі звернулись до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, голови РНБО України Олександра Литвиненка, прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, віце-прем'єр-міністра економіки України Юлії Свириденко, міністра енергетики України Германа Галущенка, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. 

Профспілки зазначають, що в умовах повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України, в цей складний для нашої Країни час, коли ворог постійно обстрілює об'єкти енергетики та знищує вугільні підприємства на Сході України, ДП «Львіввугілля» стабільно працювало для забезпечення об'єктів теплової генерації вугіллям. Реалізація енергетичного вугілля ДП «Львіввугілля» здійснювалась на Трипільську ТЕС ПАТ «Центренерго» через ДП «Укрвугілля».

Заборгованість ДП «Укрвугілля» перед ДП «Львіввугілля» за відвантажене вугілля з лютого по квітень 2024 становить 426 млн.грн., що в свою чергу спричинило утворення заборгованості по виплаті заробітної плати працівникам у сумі 470 млн. грн. за лютий-травень 2024.

Як зазначають шахтарі, така ситуація спричиняє серйозну напруженість в трудових колективах. Невиплачена зарплата не лише поглиблює фінансові труднощі в шахтарських сім'ях, але й негативно впливає на моральний дух працівників і посилює соціальну напругу, а також позбавляє можливості допомагати понад 800 працівникам, які проходять службу в Збройних Силах України, та забезпечувати їх усім необхідним (амуніцією, дронами, автомобілями тощо).

Державне підприємство «Львіввугілля» має стратегічне значення для економіки і безпеки держави, а також є критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, відповідно до наказів Міністерства енергетики України. 

Профспілки шахтарів Львівщини неодноразово звертались до представників всіх рівнів влади з проханням про сприяння виділення коштів з резервного фонду державного бюджету України на виплату заробітних плат працівникам ДП «Львіввугілля» та 450 млн.грн. для часткового погашення заборгованості перед ДП «Львіввугілля» за відвантажену на ДП «Укрвугілля» вугільну продукцію. 

Також шахтарі звертались з проханням підтримати і проголосувати за законопроект 6530 – Про внесення змін до підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення; дозвіл на продаж вугілля згідно ринкових цін.

Однак, станом на сьогоднішній день ДП «Укрвугілля» так і не розрахувалось за отримане вугілля.
Тому у зверненні шахтарі просять вирішити питання щодо якнайшвидшого погашення заборгованості (426 млн.грн.) ДП «Укрвугілля» перед ДП «Львіввугілля» за відвантажену продукцію, щоб не допустити повну зупинку роботи шахт Підприємства і залишення без засобів до існування близько 6000 шахтарських родин. 

3 ціллю недопущення стихійних акцій протесту вони також вимагають до 25 червня 2024 року прийняти міри по поверненню зароблених коштів та на виплату заборгованої заробітної плати працівникам ДП «Львіввугілля».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ