Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

У Львові з чотирьох будинків для бійців АТО можуть збудувати тільки один?

У Львова немає стільки коштів, щоб побудувати багатоповерхові будинки для усіх учасників АТО. Наразі в пріоритеті є забезпечення житлом сімей загиблих бійців, інвалідів першої групи та бійців, які є сиротами. Про це сьогодні, 6 липня, під час брифінгу розповів міський голова Львова Андрій Садовий відповідаючи на запитання Гал-інфо коли розпочнуть будівництво другої черги.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Додамо, що раніше місто декларувало намір збудувати чотири будинки для бійців АТО на вул. Під Голоском. Будівництво другої черги було заплановано розпочати вже наприкінці літа – на початку осені. Для цього навіть підготували проект невеликого 5-поверхового будинку на 30 квартир вартістю у 22 млн грн.

На запитання Гал-інфо коли розпочнуть готувати ділянку для другого будинку бійцям АТО, директор ЛКП «Рембуд» Віктор Писаренко відповів:  «Це питання до міського голови. Можливо, це буде або із залучення інвесторів, або ж через створення кооперативу з числа учасників АТО».

Садовий обіцяє до кінця вересня звести каркас будинку для бійців АТО

Натомість міський голова Львова Андрій Садовий чіткої відповіді про будівництва наступного будинку не дав, зазначивши, що у Львові є пріоритетні категорії з числа учасників АТО, які в першу чергу будуть забезпечуватись житлом.

«Є можливість кооперативного будівництва для тих, хто пройшов зону бойових дій. Тут ми готові з ними співпрацювати.  Я, чесно кажучи, надіюся, що держава почне виділяти кошти на пільгове кредитування для того, щоб люди могли отримувати житло, бо місто не потягне все. Збудувати один будинок – це великі кошти. Надіємося на солідарну участь держави у цьому процесі. На сьогодні треба відкласти всі програми на кредитування житла на другий план, а на перший план винести кредитування бійців АТО. Тоді вони будуть бачити, що держава їх поважає і захищає. Тоді у нас не буде проблем з мобілізацією та іншими моментами», - сказав Андрій Садовий.

На запитання, що для цього потрібно зробити, Андрій Садовий сказав: «Має бути позиція уряду синхронізована з позицією парламенту. Треба банально передбачити кошти в державному бюджеті на програми стосовно пільгового кредитування житла для хлопців, які пройшли зону бойових дій. Уряд має це передбачити, а парламент має за це проголосувати. Ми у Львові готові, щоб Львів був таким собі пілотним проектом у цьому напрямку».

У Львові планують брати із забудовників 1% "військового збору" - квартирами

Андрій Садовий також зауважив, що неодноразово з цього приводу зверталися до центральної влади і завтра, під час запланованої зустрічі з прем’єром Гройсманом, також має на меті озвучити питання пільгового кредитування житла для бійців АТО.

Щодо будівництва другої черги багатоповерхівки для бійців АТО, він також зазначив: «Все буде залежати від кількості людей, які будуть мати ступінь інвалідності. Місто взяло чітке зобов’язання по тих категоріях, які будуть забезпечені житлом – це сім’ї, які залишилися без годувальника, це бійці, які втратили працездатність, це діти сироти-учасники АТО, які не мають батьків. Ми маємо сьогодні тисячі людей, які пройшли зону бойових дій, і ми не зможемо для них усіх виділити квартири – це нереально. Хто буде мати фінансові можливості, то з ними можна буде розглядати варіанти кооперативного житла і, звичайно, державна програма, адже багато країн проходили через такі випробування, і держава активно включалася. Це сьогодні проблема номер один і питання безпеки нашої держави».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ