Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що буде із ЗНО-2020 через коронавірус та карантин?

Карантин уже ЗАРАЗ примушує думати, ЩО робити із цьогорічним ЗНО. Про на своїй сторінці у Facebook написав екс-керівник Українського центру оцінювання якості освіти, в. о. директора Навчально-методичного центру забезпечення якості освіти Ігор Лікарчук.
Фото Лівий берег

Гал-інфо продовжує розповідати про долю освітян #освіта_на_карантині

"І я також над цим трішки думаю. Враховуючи можливі перспективи розвитку епідемічної ситуації, моі думки стосовно проблеми ЗНО на сьогодні сформувалися такими.

1. Пробне ЗНО. Думаю, що його в традиційному режимі провести не вдасться. Тому потрібно проводити у дистанційному варіанті. Це можна зробити. Лоби в УЦОЯО будуть мокрими, але то таке...

2. Відмінити рішення про поєднання ЗНО і ДПА. По-перше, невідомо коли формально закінчиться цей навчальний рік. По-друге, навряд чи вдасться у школах завершити виконання у повному обсязі навчальних програм. По- третє. Кому і для чого та ДПА потрібна? Вона, як чумадан без ручки: і нести тяжко, і кинути жаль, бо звикли до того шоу. Результати ДПА і раніше були в ролі припарки мертвому, а зараз - і поготів.

3. Скоротити кількість предметів, із яких проводиться ЗНО. Щоб була можливість провести менше сесій оцінювання. Адже, на мою думку, іх доведеться проводити в дуже стислі календарні рамки. Але про це потрібно сказати абітурієнтам УЖЕ сьогодні. Бо люди витрачають чималі кошти на підготовку до ЗНО.

4. Дуже складним є питання змісту тестів. Мова йде про завдання з тих тем програми, які апріорі можуть бути не виконані під час аудиторного навчання через карантинні проблеми. Дистанційну освіту до уваги не беремо. Зважимо, що на сьогодні більша частина тестових зошитів уже надрукована. Думаю, що не обійдеться без оголошення того, що завдання з цих тем потрібно буде визнавати такими, виконання чи невиконання яких зараховуватися не будуть.

5. Це лише ті думки, котрі сформовані, враховуючи розвиток ситуації на сьогодні. Але, якщо ситуація буде змінюватися, то думки відповідно будуть іншими. Головне - не проспати час, коли треба буде приймати якесь рішення. ЗНО в існуючому вигляді - занадто складний і неповороткий механізм, котрий апріорі не може реагувати на зовнішні зміни оперативно. Але за будь-яких умов ЗНО відміняти не можна.

Це - ВАЖЛИВО.

Гал-інфо продовжує розповідати про долю освітян #освіта_на_карантині

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ