Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що варто знати про пошук та оренду житла у період війни

Від початку війни з росією у категорії “OLX Нерухомість” було деактивовано 7% оголошень з порушеннями від загальної кількості нормального контенту.

З них 654 оголошення з підозрою у шахрайстві. Загальна динаміка порушень, яку бачить компанія в розділі “Нерухомість”, не стала значно більшою – наразі випадки шахрайства складають близько 1% від усіх оголошень. Які зараз основні схеми шахрайства та як себе захистити при пошуку квартири чи будинка – нижче від Команди ідеального контенту OLX, яка щодня відстежує та видаляє неякісні оголошення, а якщо наявні серйозні порушення – повідомляє правоохоронним органам.

Основна шахрайська схема — передоплата за житло

З початком повномасштабного вторгнення ринок оренди житла найбільше страждав від:
    • цінових спекуляцій; 
    • публікації неактуальних об’єктів; 
    • шахрайства з передоплатою. 

Так, за даними OLX, кількість шахраїв на Київщині зменшилась, однак їх активність збільшилась на Заході України. 

Класична схема з передоплатою за житло виглядає так: шахраї завідома ставлять спокусливо низьку ціну, щоб зацікавити пошукача. Піймавши жертву на гачок, переводять комунікацію до сторонніх месенджерів, де і вимагають аванс. Серед причин може бути нібито право перегляду квартири, попереднє бронювання чи гарантія заїзду.

Важливо пам'ятати, що добросовісні орендодавці просять оплату під час підписання договору оренди та передачі ключів. 

Перевірка оголошень

В OLX оголошення про оренду помешкання деактивують, якщо воно порушує Загальні правила публікації платформи чи українське законодавство. Наприклад, містить невідповідну ціну, неактуальний об’єкт чи хибне розташування. Підозрілий контент проходить також перевірку моделями штучного інтелекту. Після цього оголошення може повторно пройти ручну модерацію. Так спеціаліст відділу ідеального контенту в OLX аналізує повідомлення про порушення, відправляє публікацію автору на редагування або ж взагалі видаляє.

Для того, щоб оголошення не опинилося в чорному списку, в компанії рекомендують вказувати виважену та правдиву інформацію, надавати зрозумілий детальний опис об’єкта та якісні фото, що передають реальний вигляд і стан квартири чи будинку. Також варто встановлювати ціну, яка є наближеною до середньоринкової в мирний час і вказувати актуальне місцезнаходження нерухомості, оскільки переміщення Україною наразі потребує додаткового планування. 

Як поскаржитися на підозріле оголошення 

Кожен користувач олх за допомогою кнопки “Поскаржитися” під будь-яким оголошенням може повідомити про сумнівний контент чи підозру в порушенні. Такі дії допоможуть покращити якість оголошень та зробити пошук нерухомості ефективнішим. 

“Із грудня 2021 року до лютого 2022 року ми щомісяця обробляли близько 2,5 тис. скарг на оголошення про довгострокову оренду. Після ретельної перевірки 48% з них виявилися шахрайством. Вже в березні ми отримали скарги від користувачів на 3,6 тис. оголошень, із них 45% випадків були шахрайськими. Щодо подобової оренди, то в минулому місяці ми зафіксували 550 оголошень зі скаргами, що майже втричі більше, ніж за аналогічний період 2021 року. Однак кількість підтверджених порушень – всього 23% від скарг”, — розповіла лідерка команди ідеального контенту в OLX Нерухомість Юлія Ковбаса.

Корисні сервіси для боротьби з шахрайством на ринку нерухомості   

    1. Бюро економічної безпеки України запустило сервіс для скарг про необґрунтоване підвищення цін. Кожен українець може сповістити про порушення, написавши на електронну адресу [email protected] або за допомогою телеграм-бота. Про результати опрацювання повідомлень в кожній області можна дізнатись в телеграм-каналі.
    2. Кіберполіція обробляє повідомлення про шахрайство за електронною адресою: [email protected].
    3. Програма “Публікуємо правильно” дає змогу повідомити про порушення на OLX за допомогою інформаційного банера під кожним оголошенням. Включає в себе також додаткові види скарг "Необґрунтовано завищена ціна" та "Шахрайство".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ