Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львів - найдорожче місто України з оренди квартир

Bird від ЛУН будучи агрегатором всіх оголошень на ринку, має вичерпні дані з оренди в 5 найбільших українських містах: Києві, Львові, Одесі, Харкові та Дніпрі.

Фото: Depositphotos

Отже, вартість однокімнатної квартири на вторинці в столиці дорівнює 15 рокам оренди. Тобто, якщо розглядати це під інвестицію, вона почне приносити чистий прибуток через 15 років. В Харкові через 20 років, це пов’язано з критично низькою вартістю оренди від початку повномасштабного вторгнення, і фактично відчутно охолонувшим ринком продажу в місті. В Одесі вартість однокімнатної квартири дорівнює 17 рокам оренди, в Дніпрі – 12, у Львові – 11. 

Найменше в роках оренди обійдеться квартира в Івано-Франківську, що робить місто привабливим для інвестицій, враховуючи віддаленість від фронту. 

Щодо актуальних цін на оренду, найдорожчим містом для оренди однокімнатної квартири  залишається Львів. На другому місці - Київ, на третьому – Дніпро, на четвертому – Одеса, на п'ятому – Харків.

Львів 

1-кімнатна – 15 200 грн
2-кімнатна – 17 100 грн
3-кімнатна – 19 000 грн

Київ

1-кімнатна – 13 000 грн
2-кімнатна – 18 750 грн
3-кімнатна – 30 000 грн

Дніпро

1-кімнатна – 10 860 грн
2-кімнатна – 15 000 грн

3-кімнатна – 17 000 грн

Одеса

1-кімнатна – 7 500 грн
2-кімнатна – 9 000 грн
3-кімнатна – 12000 грн

Харків

1-кімнатна – 4 000 грн
2-кімнатна – 6 000 грн
3-кімнатна – 8 000 грн

Що буде з цінами в майбутньому?

За словами Дениса Суділковського, директора з розвитку бренду та бізнесу ЛУН: “Всі оцінки співвідношення вартості оренди до вартості купівлі не беруть до розрахунку можливу довгострокову зміну цін. Дослідження ЛУН не виключення, і цьому є причина: на періоді від 10 років на вартість нерухомості впливають економічні тренди, що особливо в умовах української невизначеності можуть бути лише сценарними.

Позитивний сценарій: Загальна рамка зміни вартості квартир за десять років може бути спрогнозована від динаміки змін ВВП, що корелює з вартістю житла в країні. Так, для прикладу, якщо наше ВВП сягне показників Румунії, то за оцінками економістів, середньостатистична квартира в Києві коштуватиме в межах 200.000 доларів, на відміну від середніх сьогодні 50-60 тисяч за двокімнатну.

Негативний сценарій: Якщо воєнні дії затягнуться і будуть провоковані регулярними ескалаціями, а сама держава провалить реформи та не отримує членства в ЄС, то очікувати інвестицій у відбудову і розбудову нашої країни, напевно, не варто. Зміна ВВП в цьому сценарії ймовірно стагнуюча, а ціни в столиці та інших великих безпечних містах будуть знижуватись разом з економікою щорічно корегуючись на пару відсотків. 

Точковий сценарій, що спіткав, наприклад, прифронтовий Харків, де через постійні безпекові ризики ціни на житло відчутно впали – прогнозувати недоцільно. 

Істина, як і завжди, буде десь посередині, а рішення купувати чи орендувати завжди залишається за кожним особисто.”

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ