Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Школа потребує кардинальних якісних змін, - Хобзей

Середня школа потребує кардинальних якісних змін, а термін навчання 12 років у школі – це лише одна з багатьох складових реформи середньої школи. Про це, під час зустрічі з представниками іноземних країн та міжнародних організацій в посольстві Чеської Республіки в Україні, заявив заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей.

За його словами, насамперед, необхідно розробити нові стандарти середньої освіти та нові шкільні програми на основі компетентісного підходу, що готуватимуть дитину до життя у сучасних умовах.

Він повідомив, що міністерство створює робочі групи з розробки навчальних програм та працюватиме у цьому напрямку за підтримки міжнародних партнерів.

Також заступник міністра зазначив, що реформа загальної середньої освіти відбуватиметься в рамках децентралізації влади. Саме на місцях вирішують, якою буде мережа шкіл у регіоні.

Хобзей висловив переконання, що для успішної реалізації реформи необхідно створити систему ефективної взаємодії між місцевою владою, громадами і міністерством, яка ґрунтуватиметься, в першу чергу, на довірі.

«Органи місцевого самоврядування вирішуватимуть, де створювати опорні школи, здійснюватимуть розподіл коштів освітньої субвенції та власних доходів між школами, призначатимуть директорів шкіл, вирішуватимуть питання матеріально-технічного оснащення», - сказав чиновник.

Він зазначив, що в опорних школах навчатимуться учні основної та старшої школи. Молодші учні  відвідуватимуть школу за місцем проживання. Підвезення старших учнів та вчителів до навчальних закладів шкільними автобусами забезпечуватиме місцева влада. Старша школа буде функціонувати як академічний ліцей, або професійний коледж. За результатами тестування діти самі обиратимуть де їм навчатися після закінчення базової школи – чи продовжити навчання у академічному ліцеї, чи піти до професійного коледжу і разом із загальною середньою освітою отримати додатково професію.

Як повідомив Павло Хобзей, сьогодні в областях триває конкурс на кращу опорну школу. До початку нового навчального року в Україні планується створити 100 опорних шкіл.

У МОН кажуть, що опорних шкіл буде 100

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ