Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Шпигуни РФ підбурювала українців у соцмережах

22 лютого 2014 року, коли стало зрозуміло, що Віктор Янукович остаточно втратив владу, російське ГРУ (Головне розвідувальне управління) "запустило приховану операцію із впливу" на суспільну думку, пише американська Washington Post, посилаючись на засекречений документ відомства.

"Ця кампанія була частиною масштабного пропагандистського наступу на новий уряд у Києві та прозахідних мітингувальників", - зауважує видання.

На думку автора статті Еллен Накасіми, метою операції було вплинути на тих, хто ухвалює рішення, і на широкий загал, аби "створити підґрунтя для російської військової операції, яка почалася 27 лютого з захоплення кримського парламенту озброєними людьми".

Накасіма пише, що "військові шпигуни створили значну кількість фейкових сторінок" у Facebook та Вконтакте. Вони нібито мали представляти українців із різних регіонів, які розчарувалися у Майдані.

Washington Post цитує допис такого собі Івана Галіцина, який під статтею про Юлію Тимошенко у британській газеті від 22 лютого написав, що він, мовляв, живе в Києві і туди "прийшли фашисти".

Як пише видання, посилаючись на документи ГРУ, Галіцин був вигаданим персонажем. У його профілі було використане фото російського контрабандиста, який відбуває ув'язнення в американській в'язниці.

Загалом такі акаунти діяли у більш ніж 30 українських групах і соцмережах, а також на 25 популярних англомовних сайтах, пише Washington Post.

Ці користувачі також намагалися налаштувати проросійських громадян проти протестувальників, яких вони називали "западенцями", пише видання.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ