Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Швейцарці проголосували за заборону одягу, що закриває обличчя

Швейцарія проголосувала за заборону закритого обличчя на публіці, що включає бурку або нікаб, які носять мусульманські жінки.
На плакатах, промотованих Швейцарською народною партією, фігурувала жінка у чорному нікабі та написи на кшталт "Зупиніть екстремізм!" і "Зупиніть радикальний іслам!"

Як повідомляє BBC, офіційні результати недільного референдуму показали, що "за" проголосували 51,2%, а проти - 48,8%.

Цю пропозицію висунула права Швейцарська народна партія (SVP), яка проводила агітацію під гаслами на кшталт "Зупинити екстремізм".

Провідна швейцарська ісламська група заявила, що для мусульман це "чорний день".

"Сьогоднішнє рішення відкриває старі рани, ще більше розширює принцип правової нерівності та направляє чіткий сигнал про відторгнення мусульманської меншини", - йдеться у заяві Центральної ради мусульман, яка також додає, що оскаржуватиме це рішення у суді.

Уряд Швейцарії виступав проти цієї заборони, заявляючи, що держава не повинна диктувати, що одягати жінкам.

Згідно з дослідженнями Люцернського університету (німецькою мовою), майже ніхто в Швейцарії не носить бурку, і лише близько 30 жінок носять нікаб. Близько 5% населення Швейцарії, яке налічує 8,6 млн людей, є мусульманами, більшість із яких походять з Туреччини, Боснії та Косово.

Швейцарці мають право безпосередньо висловлювати свою думку з приводу державних питань завдяки системі прямої демократії в країні. Їх регулярно запрошують голосувати з різних питань на національних або регіональних референдумах.

Іслам фігурує на швейцарському референдумі не вперше. У 2009 році громадяни виступили проти урядових порад і проголосували за заборону будівництва мінаретів - пропозиція, також висунула SVP, і у якій ішлося, що мінарети є ознакою ісламізації.

Ініціатива, щодо якої голосували на недільному референдумі, прямо не згадувала про іслам, а також мала на меті заборонити учасникам вуличних протестів носити маски. Однак голосування багато хто називав "забороною бурки".

Цю пропозицію висунули ще до пандемії коронавірусу, через яку усім дорослим швейцарцям доводиться носити маски в багатьох місцях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ