Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сі Цзіньпін може стати довічним лідером Китаю

Всекитайські збори народних представників (парламент) схвалили зміни до конституції, що скасовують згадки в документі обмежень терміну перебування у владі керівництва країни, повідомляє BBC.

На засіданні у неділю, 11 березня, голосували 2964 депутатів, з яких двоє проголосували проти відповідних правок, троє – утрималися.

Завдяки поправкам до конституції країни діючий голова КНР, генеральний секретар ЦК Комуністичної партії Китаю (КПК) Сі Цзіньпін зможе довічно залишатися при владі.

Термін повноважень лідера Китаю, який очолив країну у 2012 році, спливає у 2023. Однак, завдяки скасуванню термінів перебування при владі, він зможе очолювати країну й після 2023 року.

Зазначимо, Центральний комітет Комуністичної партії Китаю представив пакет поправок до конституції країни, серед яких була й пропозиція про скасування обмежень терміну перебування у владі, 25 лютого.

Пропозиція "довічного президентства" викликала різку критику як всередині країни, так і за її межами. Зокрема, пропозицію правлячої Компартії Китаю розкритикував президент США Дональд Трамп.

Як пише The Economist, нинішній лідер Китаю має більше повноважень, ніж будь-який його попередник з часів Мао Цзедуна. Дистанція між державою та партією скорочується, а проблема того, хто прийде на зміну Сі Цзіньпіну посилюється, а не вирішується.

Сі Цзіньпін представляє Китай як приклад для інших країн: мерітократичною автократією, яка змогла досягти швидкого економічного зростання та уникнути трясовини політичних потрясінь, від яких страждають демократії. Але незрозуміло, чи зможе з довічним лідером і відсутністю різниці між державою та партією сам Китай відповідати цій моделі.

Як писало DT.UA, роль генерального секретаря КПК і голови КНР Сі Цзіньпіна в конфігурації китайської влади продовжує неухильно зростати. Вплив Сі Цзіньпіна порівнюють з впливом "великого керманича" Мао Цзедуна і "архітектора китайських реформ" Ден Сяопіна. А з цими іменами пов'язані найбільш суттєві повороти в новітній китайській історії.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ