Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Січнева ціна газу для захищених споживачів дорівнюватиме квартальній ціні

У січні 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК ʺНафтогаз Україниʺ постачає газ в рамках спеціальних обов’язків (ПСО), складе 5 500 грн за тисячу кубометрів (без врахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами), - інформують у Департаменті з комунікацій НАК "Нафтогаз України".

Це на 12% менше, ніж у січні 2019 року.

Ця ціна співпадає з квартальною гарантованою ціною, яку Нафтогаз запропонував усім захищеним споживачам на період з січня по квітень 2020 року.

Споживачам, які хочуть отримувати газ за ціною, що буде змінюватися щомісяця до кінця опалювального сезону в залежності від ринкових обставин, необхідно з 10 по 24 грудня звернутися до своїх регіональних збутових компаній.

Споживачі, які хочуть купувати газ за фіксованою ціною з 1 січня 2020 року до кінця сезону, не мають нікуди звертатися чи вносити передплату – для них з 1 січня автоматично почне діяти гарантована ціна.

ʺНаше завдання – інформувати споживачів про ризики і дати право вибору, оскільки щомісячна вартість газу впродовж першого кварталу 2020 року може бути і вище гарантованої ціни, і нижче. В січні вони вибудувались на одному рівні, але яка ситуація буде в лютому – важко передбачити. Ми пропонуємо людям застрахуватися від ризику різкого зростання ціни, скориставшись гарантованою ціною. Вона дає змогу зробити витрати на газ до кінця опалювального сезону більш передбачуванимиʺ, – прокоментував Андрій Фаворов, керівник дивізіону ʺІнтегрований газʺ.

Обидва механізми – щомісячної та гарантованої ціни – відповідають вимогам МВФ. Згідно з міжнародними зобов’язаннями, з 1 січня 2020 року Україна переходить на ринкове ціноутворення на газ для побутових споживачів в рамках ПСО. Це означає, що оптова ціна для побутових споживачів має відповідати ринковій ціні для комерційних споживачів.

З 1 травня 2020 року Україна взяла на себе зобов'язання повністю лібералізувати ринок постачання газу побутовим споживачам і забезпечити умови для конкуренції в цьому сегменті.

Ціни для промислових споживачів

Для промислових споживачів, які купують газ Нафтогазу на умовах передплати, у січні також діятиме ціна 5500 грн за тис. кубометрів газу. Промисловим споживачам, які купують газ без передплати, Нафтогаз у січні 2020 року пропонує газ за ціною 6072 грн за тис. кубометрів (без ПДВ та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами).

Із детальними умовами комерційної пропозиції Нафтогазу можна ознайомитись на сайті компанії за посиланням.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, у Нафтогазі повідомили про "відносно успішні" переговори щодо газу з Росією

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ