Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сім’я військового придбала будинок на Львівщині завдяки програмі «Власний дім»

Загалом, покращити свої побутові умови змогли 12 сімей в області. Серед них — три сім’ї захисників України та одна багатодітна сім’я. Про це повідомляє Львівська ОВА.
Фото: Львівська ОВА

Державна програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» передбачає надання пільгових довгострокових кредитів, з державного, обласного та місцевих бюджетів, для будівництва, добудови, реконструкції, влаштування інженерних мереж  або купівлі нового житла. Важливими умовами кредитування є проживання і здійснення будівництва в сільській місцевості, а також працевлаштування у межах району.

Цьогоріч для реалізації програми виділили 2 млн 750 тис. грн: 1,35 млн з державного бюджету, 1,4 — з обласного. Позичальники кредитні кошти використали для:

  • будівництва нового житла (3 сім’ї);

  • добудови/реконструкції житла (8 сімей);

  • придбання  житла (1 сім’я).

У межах виконання обласної програми, директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько та т.в.о. голови Обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Наталя Цимбаліста, зустрілися із позичальниками, що проживають у Яворівському районі, аби обговорити ефективність програми. 

Поспілкуватись вдалося із сім'єю чинного військовослужбовця Вадима. У нього із дружиною Марією четверо дітей. За словами дружини, сім’я практично зневірилася у тому, що їм вдасться придбати власне житло, але завдяки програмі «Власний дім», взяти участь у якій порекомендував місцевий Центр підтримки ветеранів війни та членів сімей загиблих/померлих захисників, мрія стала реальністю. Переїхати в придбану оселю сім’я планує до кінця року. 

«Поспілкувавшись з позичальниками, розуміємо, що програма справді ефективна і дуже потрібна. Наразі 12 сімей, які проживають на Львівщині, вже скористалися нею. Серед них є три сім’ї захисників України та одна багатодітна сім’я. Але також є сім нових заяв на кредитування, чотири з яких подали військовослужбовці. Хочеться допомогти якомога більшій кількості людей, тому будемо працювати над збільшенням фінансування, в тому числі пропонуючи громадам залучати кошти місцевих бюджетів», —  розповідає директорка обласного департаменту архітектури Олена Василько. 

За весь період існування програми «Власний дім», починаючи від 2000 року й до тепер, 525 сімей Львівської області змогли покращити свої умови проживання. Всього кредитів надали на суму 47,238 млн грн.

«Хочу зазначити, що претендувати на пільгові кредити можуть також внутрішньо переміщені особи. Адже часто це люди, яким, у зв’язку із повномасштабною війною, немає куди повертатись. Вони вже тут живуть і працюють, стараються відкрити власний бізнес чи продовжують справу, якою займалися раніше. Для них доступні всі ті ж можливості, що й для інших наших позичальників», — додає т.в.о. голови фонду Наталя Цимбаліста.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ