Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні 167-у річниця від Дня народження Івана Франка

27 серпня 2023 року минає 167-а річниця від Дня народження українського письменника, літературного критика, перекладача, науковця, громадського і політичного діяча, універсальної особистості - Івана Франка.

З нагоди відзначення 167-ої річниці від Дня народження Каменяра, університетська спільнота вшанувала його пам’ять. Ректор, проректори, декани, студенти та працівники ЛНУ ім. Івана Франка разом із представниками місцевої влади та громадою міста поклали квіти до пам’ятника Великому Українцю.

Зі словом про Великого Каменяра до присутніх звернувся доктор філософських наук, завідувач кафедри історії філософії Андрій Дахній. «Сьогодні ми відзначаємо чергову річницю від Дня народження Каменяра, тож маємо особливу нагоду вкотре згадати його заслуги, його титанічну працю і його досягнення, – зазначив Андрій Йосипович. – Франко завжди був людиною надзвичайно дисциплінованою, працьовитою, і постійно робив усе для того, щоб ця праця приносила користь народові».

«Якщо ми говоримо про основні іпостасі постаті Франка, то, звичайно, він – європеєць. Передусім йдеться про його відкритість, раціональність, його віру в поступ, широту і розлогість його інтересів. Болісним є той факт, що попри колосальні досягнення Івана Франка, він так і не викладав в Університеті, однак незважаючи на труднощі і бар’єри він ніколи не впадав у відчай. «Против рожна перти, против хвиль плисти, сміло аж до смерти хрест важкий нести!», – пише Франко і власне в цьому він для нас є взірцем», – наголосив Андрій Дахній, додавши, що «для всіх нас Франко залишається живим, і важливо, щоб забронзовілість і ритуальність не затуляла нам живого справжнього і дуже теплого Франка».

Під час урочистостей зведений хор Центру культури та дозвілля Львівського університету виконав композицію «Вічний революціонер», а завершився захід майстерним Франковим «Не пора».

Опісля урочистої частини учасники заходу відвідали Інститут франкознавства ЛНУ ім. Івана Франка, де мали змогу оглянути експозицію, дізнатися про збережені друковані взірці багатогранної діяльності Патрона нашого Університету, а також поспілкуватися у тісному дружньому колі. На завершення гостей почастували пирогом, який спекла праправнучка Івана Франка Марта Гуменецька за багаторічним родинним рецептом.

Пресцентр ЛНУ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ