Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні – Всесвітній день здоров'я

7 квітня відзначають Всесвітній день здоров'я. Цьогоріч він присвячений впливу урбанізації на здоров'я людей.

Раніше Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликала всіх городян стати учасниками глобального руху за здорові міста. На цей заклик відгукнулися 700 міст, у тому числі 80 міст в 22 країнах європейського регіону ВООЗ.

У межах цього дня ВООЗ закликала відкрити міські вулиці для пішоходів і велосипедистів, організувати вуличні концерти, форуми, ярмарки та інші заходи для зміцнення фізичного та психічного здоров'я. Експерти ВООЗ підкреслили, що ідеальна дата для таких заходів - 11 квітня. Для тих міст, де неділя - робочий день тижня, хорошою альтернативою стане 9 квітня.

У своєму посланні з нагоди Всесвітнього дня здоров'я Генеральний секретар Пан Гі Мун звернув увагу на той факт, що вперше в історії людства в містах проживає більше людей, ніж у сільських районах. До середини століття сім з кожних десяти осіб будуть городянами.

При цьому глава ООН додав, що таке бурхливе зростання відбувається в основному в країнах, що розвиваються. У результаті стрімкої, непланованої урбанізації розростаються нетрі.

Генеральний секретар ООН звернув уваги на загрози для здоров'я бідного міського населення, пов'язані з відсутністю належних систем каналізації та вивозу сміття, забрудненням навколишнього середовища, а також відсутність фізичної активності, нездоровим харчуванням і злочинністю.

"Значна частина цих проблем виходить за межі прямої компетенції сектору охорони здоров'я. Тому зміцнення здоров'я міського населення вимагає наявності розумних стратегій у всіх сферах державного управління і забезпечення інформованості всіх верств суспільства", - заявив Пан Гі Мун, повідомили Подробности.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ