Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні День пам'яті жертв Холокосту

У середу, 27 січня, Об'єднані Нації відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Холокосту. У своєму посланні з нагоди цього дня Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав народи зберігати пам'ять про Холокост і відстоювати людську гідність для всіх.

Він нагадав, що 65 років тому було звільнено найбільший і сумно відомий табір смерті Аушвіц-Біркенау (Освенцим), де, як і в інших таборах, зазнавали систематичних катувань і гинули мільйони людей. Як зауважив Пан Гі Мун, переважно це були євреї, але не уникли трагічної долі і представники інших національностей.

"Через жахи гетто і нацистські табори смерті пройшло безліч чоловіків, жінок і дітей, яким, тим не менш, вдалося вижити. Всі вони хочуть донести до кожного з нас найважливішу думку - думку про тріумф людського духу", - йдеться в посланні адміністративного голови міжнародного співтовариства. Пан Гі Мун особливо зазначив, що людям, які пережили Холокост, відводиться важлива роль у тому, щоб уроки цієї трагедії було збережено в пам'яті майбутніх поколінь. "Люди, що пережили Холокост, будуть з нами не вічно. Але пам'ять про те, що вони пережили, повинна залишатися з нами", - заявив він, підкресливши, що історії цих людей "повинні зберегтися в пам'ятниках, у підручниках і, перш за все, у рішучому прагненні людства запобігти геноциду та іншим тяжким злочинам".

Урочиста церемонія і концерт "Пам`ять про Холокост: спадщина тих, що залишилися в живих" на честь 65-ої річниці визволення табору смерті Освенцим відбудеться в середу ввечері в залі Генеральної Асамблеї ООН.

А напередодні в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку було відкрито виставку Архітектура вбивства: Креслення Аушвіца-Біркенау.

Нагадаємо, у січні 2005 року з ініціативи Росії, Австралії, Ізраїлю, Канади і США держави-члени ООН прийняли резолюцію Генеральної Асамблеї, що проголошує 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Холокосту. Саме в цей день 1945 року війська Червоної Армії визволили Освенцим, розташований на території Польщі в 70 кілометрах від Кракова.

Усього в роки Другої світової війни у фашистських таборах було знищено шість мільйонів євреїв і мільйони людей інших національностей. За свідченнями в'язнів, що залишилися в живих, у цих таборах проводилися варварські експерименти над людьми.

Як повідомлялося, в грудні минулого року в Освенцимі сталася надзвичайна подія, що викликала хвилю обурення в усьому світі. Невідомі викрали металеву табличку з написом Arbeit macht frei, яка перебувала над головними воротами при вході до концтабору.

Виявити вкрадену табличку вдалося лише через два дні, її знайшли розпиляною на три частини в одному з невеликих містечок на півночі Польщі. Поліція заарештувала п'ятьох людей, яких звинуватили в крадіжці таблички, і повідомила, що вони не є членами неонацистських угруповань.

Ковану чавунну пластину з написом Arbeit macht frei (Праця звільняє) було повернуто до табору в січні 2010 року, передає Кореспондент.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ