Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Сьогодні Георгію Ґонґадзе мало б виповнитись – 48

21 травня 1969 року народився відомий український опозиційний журналіст грузинського походження Георгій Ґонґадзе. Він також відомий як громадський діяч, засновник та перший головний редактор інтернет-газети «Українська правда»

Георгій Ґонґадзе народився в 1969 році в Тбілісі у сім'ї медика Лесі та кінорежисера Руслана Ґонґадзе. Навчався в Тбіліському інституті іноземних мов, у 1987—89 роках служив Афганістані. Після демобілізації повернувся до Тбілісі, охопленого масовими протестами. Восени цього ж року року перевівся у Львівський університет. У 1991-92 роках брав участь у повстанні проти президента Грузії Звіада Ґамсахурдіа, в 1993 році під час зйомок документального фільму про війну в Абхазії був тяжко поранений.

Повернувшись до Львова, займався кінодокументалістикою. Цього ж року познайомився зі студенткою юрфаку ЛНУ Мирославою Петришин, одружившись з якою, в 1995 році переїхав до Києва, де працював на телебаченні. 17 квітня 2000 року в інтернеті з'явилося видання «Українська правда», засноване та редаговане Георгієм Ґонґадзе. Сайт спеціалізувався на політичних новинах та коментарях, приділяючи особливу увагу президенту Кучмі, українським "олігархам" та критиці офіційних засобів масової інформації.

14 липня 2000 року Ґонґадзе офіційно звернувся з листом до Генерального прокурора України Михайла Потебенька, у якому виклав факти щодо стеження за ним працівників міліції та невідомих осіб. Крім того, в «Українську правду» неодноразово дзвонили невідомі з погрозами.

Журналіст Георгій Ґонґадзе зник у Києві 16 вересня 2000 р листопаді того ж року в лісі під Таращею Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. Вбивство Ґонґадзе у 2000 році викликало широкий резонанс в Україні та за її межами. У 2009 р в Київській області було знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Ґонґадзе. Однак тіло довго не було придане землі, оскільки мама журналіста Леся Ґонґадзе відмовлялася визнавати, що знайдені останки належать її синові. 30 листопада 2013 р мати Ґонґадзе померла на 69-му році життя.

Президент України Віктор Ющенко 23 серпня 2005 р посмертно присвоїв Ґонґадзе звання Героя України. 21 березня 2016 року президент України Петро Порошенко передав вдові загиблого журналіста Мирославі орден «Зірка Героя».

29 січня 2013 р Печерський районний суд Києва засудив екс-главу департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши винним у вбивстві Ґонґадзе. При цьому захист Пукача просила суд пом’якшити йому міру покарання, замінивши довічне ув’язнення на 15 років в’язниці. 6 січня 2016 Апеляційний суд залишив без змін вирок екс-співробітнику МВС про довічне ув’язнення.

Разом з тим замовники цього вбивства досі не встановлені. У Києві 22 березня 2016 року на території церкви Миколи Набережного українського журналіста Георгія Ґонґадзе поховали.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ