Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сьогодні ми маємо кризу української політики – Олесь Доній

„Сьогодні ми маємо кризу української політики та українського політика. Після сьогоднішніх подій в Україні виявилося, що БЮТ нічим не кращий від інших політичних сил, оскільки вони так само готові йти на утворення хоча й тимчасової, однак коаліції з антикризовиками. Тому сьогодні жодна зі складових помаранчевого табору не може стверджувати, що вона відповідає якимсь абстрактним ідеалам Майдану”, – про це в коментарі „Гал-info” повідомив керівник Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній.
„В українській політиці зберігається стара хвороба – деідеологілізація, непрозорість, прихильність до кулуарних способів досягнення домовленостей, а також недотримання політичного слова. На сьогодні це є основною проблемою, а не прийняття того чи іншого закону. Проблема в тому, що політики ставлять свої вузько партійні і вузько корпоративні цілі вище за загальнонаціональні. До прикладу, два дні тому Президент, прем‘єр-міністр і спікер домовлялися про певну співпрацю, одним з елементів якої, очевидно, мав бути узгоджений і закон про Кабмін. Однак станом на сьогодні ці всі домовленості скасовуються і фактично утворюється нова широка парламентська коаліція з антикризовиків та Блоку Юлії Тимошенко”, – зазначив політолог.
За словами Олеся Донія, «сьогодні для регіоналів виявилося цікавіше виграти тактично, а не отримати більше повноважень завдяки зміні закону про Кабмін. На перший план зараз виноситься питання так званого урізання амбіцій повноважень Президента, тому що обидва законопроекти, як Кабміну, так і Президента, не вирішили проблему взаємоузгодження між гілками влади. Однак навіть якщо ця проблема таки буде вирішена, то не відпаде проблема перереформування Конституції, тобто невелика конституційна реформа».
„Сьогодні голосування БЮТ виторгував. Законопроект в першому читанні про опозицію, який фактично дає можливість БЮТу виступити в ролі єдиної опозиції, по суті, є кроком у перетворення України в двопартійну систему, що є певною небезпекою для України. Другий не менш важливий момент – це спроба обмежити адміністративним мандатом перебіжки депутатів на рівні місцевих рад. Це свідчить про нестійкість глав БЮТ на рівні регіонів і ні в якому випадку не вирішить проблему перетікання кадрів, адже якщо вони купували собі депутатські мандати, то вони будуть готові також купувати рішення вищих керівних органів партії. Це також не вирішує проблему аморальності українських партій. Однак спільне з регіоналами голосування підриває імідж БЮТу як певної альтернативи тим помаранчевим силам, які пішли на злуку, переговори з регіоналами. Фактично всі три сили помаранчевого табору в різний час перебігали, вишукували для себе ті чи інші умови для здачі регіоналам. Першими перебігли до антикризової коаліції СПУ, другими – „Наша Україна”, яка намагалася утворити широку коаліцію шляхом переговорів з регіоналами, а тепер ось БЮТ”, – додав Олесь Доній.
„Усе, що сьогодні відбувається може ще більше підштовхнути Президента йти на співпрацю з регіоналами. Оскільки це більшість, яка непросто може подолати вето, а більшість, яка може в разі потреби оголосити імпічмент Президенту. Очевидно, що така небезпека може налякати оточення Президента і вони можуть піти на те, щоб укласти угоду з регіоналами. Отже, виграють з цієї ситуації тільки регіонали. Однак тепер вони грають на пониження, і різні складові помаранчевого табору тільки намагатимуться якомога швидше продати себе регіоналам”, – зазначив політолог.  
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ