Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика

Сьогодні в Україні на державному рівні відзначають День Європи

Сьогодні вперше на державному рівні Україна відзначає День Європи разом з усією спільнотою континенту. Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

9 травня 1950 року Міністр закордонних і європейських справ Франції Робер Шуман проголосив ініціативу об’єднання європейських країн у “наднаціональну спільноту”. “Декларація Шумана” зміцнила незалежність усіх держав, поважаючи національну самобутність, утверджуючи державні мови, захищаючи права громадян. “Родоначальник Європи” - хрещений батько Європейського Союзу, поступ до якого закріплений Конституцією України.

Зараз ми особливо гостро відчуваємо нашу єдність з Європою, яка дала притулок мільйонам українців, допомагає озброєнням, підтримує економічно, розуміючи, яку страшну ціну ми платимо за європейський вибір, надійно захищаючи континент від рашизму.

Євроінтеграційні прагнення України підкріплені реальними кроками у сфері утвердження української мови. За зверненням Уповноваженого із захисту державної мови в березні 2022 року Україна отримала статус асоційованого члена Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL). Відтоді ми сприяємо континентальній мовній політиці, поширенню української мови у світі, задоволенню мовних потреб закордонних українців і громадян України, які вимушено опинилися за межами держави.

Українська - мова переможців, а її міжнародний статус як офіційної в ЄС - лише питання часу.

З Днем Європи!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ