Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні відзначаємо День Збройних Сил України

6 грудня в Україні відзначають День Збройних Сил. 6 грудня 1991 року був прийнятий Закон про Збройні Сили України. За два роки Верховна Рада своєю постановою встановила день ЗСУ
фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Історія створення

У сучасному розумінні українська армія почала формуватися в часи визвольних змагань за Незалежність у 20- роках XX століття, — передає УНН.

Хоч із запізненням, але Центральна Рада у 1917 році розпочала процес створення української армії. Процес продовжився і під час Гетьманату Скоропадського і під час Директорії.

Паралельно в Західноукраїнській Народній Республіці йшло формування Української галицької армії.

Тоді склалася така геополітична ситуація, що виграти боротьбу за Незалежність не вдалося.

Наступна спроба створити справжню українську армію припадає на часи II Світової війни. Підрозділи УПА протягом багатьох років вели воювали з фашистською та радянською арміями.

Сучасність, занепад, відродження

На момент проголошення Незалежності на території України перебувало близько одного мільйона військовослужбовців радянської армії.

14 мотострілецьких, 4 танкові, 3 артилерійські дивізії та 8 артилерійських бригад (9 293 танки та 11 346 бойових машин), 4 бригади спецпризначення, 9 бригад ППО, 7 полків бойових вертольотів, три повітряні армії (близько 1 500 бойових літаків) і окрема армія ППО. Севастополь був основною базою чорноморського флоту срср.

Стратегічні ядерні сили, дислоковані на території України, мали 176 міжконтинентальних балістичних ракет, що несли сумарно 1 272 ядерні боєголовки, а також близько 2 500 одиниць тактичної ядерної зброї.

Україна практично одночасно відмовилася від ядерної зброї та погодилася отримати менш як 1/5 кораблів флоту.

Через хронічну відсутність коштів чисельність ЗСУ постійно скорочувалася, у рамках роззброєння стара техніка знищувалася. Нові види озброєння практично не вироблялися.

Відродження української армії розпочалося у 2014 році, коли росія окупувала Крим та розпочала гібридну агресію у Донецькій та Луганській областях.

Війна з росією

Справжнім випробування для ЗСУ стало повномасштабне російське вторгнення.  Пропри чисельну перевагу росіян у техніці та живій силі, українська армія зламала плани ворога.

Нині у лавах ЗСУ перебувають понад 820 тисяч військовослужбовців. З них 117 тисяч офіцерів, 178 тисяч сержантів, 516 тисяч солдатів, решта — курсанти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ