Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні відзначається День Львова

Сьогодні, 6 травня, Львів відзначає 765-ту річницю з дня заснування міста.
Фото Олена Ляхович

У зв’язку з карантином у Львові не будуть проводити жодних масових заходів, але проведуть новий офіційний церемоніал почесної варти з нагоди Дня міста.

"Ми впроваджуємо нову традицію, які свідчитиме про наші коріння державотворення. Ми звернемо увагу львів’ян на далекий 1300 рік, коли наша держава, Королівство Русі, була сильною, міцною, а місто Лева було столицею цієї держави. Цим церемоніалом ми хочемо звернути увагу львів’ян на джерела нашої державності та відзавтра впровадити в нашому місті почесну варту, яка є в багатьох європейських країнахʺ, – розповіла Наталія Бунда, директорка департаменту розвитку ЛМР.

Цього року церемонія, створена за найкращими європейськими зразками стилізованих історичних урочистих подій, звертає увагу на 1300 рік та є продовженням мілітарних традицій Європи. Подія акцентує на тяглості нашої державності, підкреслює спадковість державотворення від часів Королівства Русі.

До концепції створення церемонії долучилися військово-історичний клуб ʺОрден Паладинівʺ, що діє при громадській організації ʺСпілка молоді ʺНове поколінняʺ, а також громадські діячі та історики.

Довідка:

Львів заснував король Данило приблизно у 1231—1235 роках (перша згадка від 1256 року). Близько 1272 року місто стало столицею Королівства Русі (Галицько-Волинського князівства). Невдовзі після смерті князя Юрія II Львів на понад чотири століття опинився під владою Королівства Польського. 1356 року місто отримало маґдебурзьке право; в добу Середньовіччя Львів був важливим торговельним центром. За австрійського панування місто стало осередком українського та польського національного рухів. Після розпаду Австро-Угорщини восени 1918 року Львів деякий час був столицею Західноукраїнської Народної Республіки, але після українсько-польської битви за місто в листопаді 1918 перейшов до Польщі, що в 1922-23 було визнано міжнародними пактами та угодами. Під час Другої світової війни місто захопив Радянський Союз, а згодом — Німеччина. Після війни було юридично закріплено ялтинську угоду 1945, за якою Східна Галичина і зокрема Львів лишався у складі Української РСР. 1946 року між Польщею та УРСР відбувся обмін населення, який разом із наслідками війни суттєво вплинув на населення Львова. З 1991 року Львів перебуває у складі України.

Історичний центр Львова занесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. У місті розташована найбільша кількість пам'яток архітектури в Україні. У 2009 році Львову надано звання Культурної столиці України. Місто періодично посідає чільні місця в рейтингах туристичної та інвестиційної привабливості.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ