Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні відзначають День весняного Миколи

22 травня відзначається День Миколая Чудотворця. У народі свято називають Микола весняний, Святий Миколай, Миколин день, Микола Літній і травний день.
Ікона Святий Миколай з житієм, друга половина XV ст. Походить зі с. Горлиці, Лемківщина, запрезентована в постійній експозиції НМЛ ім. А. Шептицького (просп. Свободи,20) "Давнє українське мистецтво XII - XVIII ст."

{{1}}

Сьогодні відзначається одне з двох церковних свят, присвячених святому Миколаю Чудотворцю. 19 грудня відзначають день пам'яті святого, а 22 травня Церква поминає перенесення мощей святого Миколая з Мир Лікійських в Барі в 1087 році. Микола Чудотворець - один з найбільш шанованих і праведних в православ'ї святих. Він вважається покровителем сиріт, моряків, мандрівників і бідняків, - передає УНІАН.

Традиції та заборони в День Миколи Чудотворця

У день Миколая весняного бажано відвідати церковну службу і помолитися святому. У святого можна просити здоров'я, миру, лікування від хвороби, легких пологів, щасливої дороги подорожнім. У цей день обов'язково наші предки виганяли коней на пасовища і кропили святою водою. Селяни обходили поля та оглядали посіви. Також подавали милостиню тим, хто її потребував.

На відміну від інших християнських свят, робота сьогодні не забороняється і навіть заохочується. Однак в цей день існують інші заборони. 22 травня не варто користуватися ткацьким приладдям, стригтися, їсти м'ясо. Не можна ображати дітей і відмовляти їм. Не вітаються сварки, лайка, зловживання алкоголем.

{{2}}

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ