Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні VІІІ Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика урочисто відкрили на Сколівщині

Сьогодні, дев’ятого листопада, відбулося урочисте відкриття VІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика в смт. Верхнє Синєвидне, батьківщині мецената. Про це „Гал-info” повідомили у відділі внутрішньої політики Сколівської райдержадміністрації.
Перший Міжнародний конкурс знавців української мови відбувся у 2000 році. Традиційно урочисте відкриття проходить у смт. Верхнє Синєвидне.
За рішенням Ліги українських меценатів конкурсу було присвоєно ім’я Петра Яцика, а його дочка Надія стала почесним головою конкурсу.
Петро Яцик (1921 – 2001) – це відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження. З кінця 50-х минулого століття років почав направляти значні кошти на реалізацію різноманітних наукових та культурних проектів української діаспори. Він став першим меценатом багатотомної „Енциклопедії українознавства”, яка видавалася у повоєнні роки. Найбільш відомим проектом, профінансованим Яциком, стало видання англійською мовою „Історії України-Русі” Михайла Грушевського. На переклад і друк цієї монументальної праці меценат пожертвував 15 мільйонів доларів.
Петро Яцик заснував Міжнародний благодійний фонд “Ліга українських меценатів” і був його почесним президентом. Сума пожертв на українські інституції в західному світі складає понад 16 мільйонів доларів. За багатолітню меценатську діяльність нагороджений “Почесною відзнакою Президента України” (1996 р.).
Петро Яцик вперше виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Цю ідею підтримала Ліга українських меценатів, що об’єднує представників бізнесу з багатьох країн світу. Вони надали спонсорську підтримку у проведенні конкурсу та кошти для нагородження його переможців. Вагомий внесок на фінансування конкурсу зробив і сам Петро Яцик.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ