Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні вірні греко-католицької та православних церков відзначають свято Різдва Пресвятої Богородиці

Сьогодні, 21 вересня 2006 року, вірні греко-католицької та православних церков відзначають свято Різдва Пресвятої Богородиці.

Церква зазвичай не святкує день народження Святих Божих; виняток становлять двоє найбільших Святих у Церкві: Пречиста Діва Марія і св. Іван Христитель.
Святе Євангеліє залишило дуже мало подій із життя Пречистої Діви Марії. Тут нічого не сказано про Її різдво, про Її молоді літа чи про Її святе Успіння; навіть не подано імен Її праведних батьків. Про все це ми знаємо з традиції Церкви та апокрифів (книги, що оповідають про деякі події із життя Ісуса Христа чи Його Пресвятої Матері).
Хоча Церква не приймає апокрифів за автентичні книги, ні за певне історичне джерело, а все-таки вони містять багато з традиції та вірувань первісної Церкви.
Головне джерело інформації про життя Пресвятої Богородиці — це апокрифічна книга, написана приблизно у 170-180 рр. під назвою «Протоєвангеліє Якова». Ця книга дала привід до установлення таких празників: Зачаття св. Анни, Різдва Пресвятої Богородиці, Введення в храм та свята в честь Якима й Анни. Звідси довідуємося про обставини різдва Преч. Діви Марії, зокрема, хто були її батьки та, що вони звалися Яким і Анна.
Празник Різдва Божої Матері у Східній Церкві належить до дуже старовинних Богородичних празників, хоча не можна точно визначити час, коли він з’явився. Про нього згадують св. Іван Золотоустий, св. Прокл, св. Єпіфан, св. Августин і св. Роман Сладкопівець.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ