Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні за душу Михайла Вербицького молиться Яворів, а завтра – польські Млини

Сьогодні, 6 грудня, в місті Яворові Львівської області біля пам’ятника авторові мелодії Державного гімну України Михайла Вербицького відбулося віче-реквієм. Громада молитовно вклонилася роковинам смерті отця-композитора.

Як передає з місця події власкор Гал-інфо, яворівчани вшановують пам’ять автора мелодії Державного гімну України нині, бо завтра, 7 грудня, – в день його 149-х роковин смерті делегація з Яворівщини традиційно їде у польські Млини, де відбудеться панахида за участі представників усієї Львівщини.

Пам'ятник Михайлу Вербицькому в місті Яворові Львівської області.

Отож, яворівчани разом із отцем-деканом УГКЦ Степаном Кобасяром помолилися не лише душу Великого Українця, а й за мир та злагоду в державі, дружно заспівавши духовний гімн «Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни».

До підніжжя пам’ятника авторові мелодії Державного гімну України, отця-композитора Михайла Вербицького керівники району та міста поклали кошики квітів.

У віче-реквіємі в середмісті Яворова, приуроченому роковинам смерті отця-композитора Михайла Вербицького, беруть участь заступники голів Яворівських РДА та районної ради – відповідно Назар Сойко, Володимир Мацелюх, секретар Яворівської міської ради, яка виконує обов’язки мера Ольга Созанська, лідер молодіжного руху на Яворівщині Ігор Грабовський, керівники установ, організацій разом із трудовими колективами, представники громадськості.

Духовним співом оздоблює панахиду просто неба академічна капела «Аколада», а громада дружно заспівала отцю-композитору Михайлу Вербицькому: «Вічная пам’ять».

Нагадаємо, що на зорі Незалежності України митці з Яворова Валерій Канарчик та Олег Матвіїв на мотоциклі усе польське прикордоння вздовж і впоперек проїхали, але могилу Михайла Вербицького таки віднайшли. Уперше пішки тисячі людей через кордон ішли (тоді ще МАПП «Краковець» не було) у польські Млини в 1995 році, щоб уклонитися могилі Великого Українця.

Кобзар Михайло Баран зі Львова усі гроші, які роками збирав на ремонт квартири, витратив на огорожу могили отця-композитора. Нині світлої пам’яті колишній очільник Яворівщини Степан Іванович Лукашик та його команда докладали титанічних зусиль, аби на польських теренах звести пантеон Михайлу Вербицькому.

Перший великий портрет о. Михайла Вербицького написав талановитий митець з Яворова Валерій Канарчик. Перший в Україні пам’ятник отцю-композитору зведено в Яворові завдяки Степанові Лукашику.

Ім’я Михайла Вербицького присвоєно Яворівській школі мистецтв з ініціативи нині покійного Богдана Іваницького (свого часу пан Богдан за це ледь директорським місцем не поплатився).

Довідка Гал-інфо.

Михайло Вербицький (1815–1870) – композитор, автор мелодії Державного гімну «Ще не вмерла України ні слава, ні воля». Навчався в Перемишльській гімназії та музичній школі. 1833 року вступив до Львівської духовної семінарії, де написав посібник «Школа гри на гітарі», який став першим виданням з теорії музики в Галичині.

1850 року став священиком. 1863-го написав музику до вірша Павла Чубинського «Ще не вмерла України ні слава, ні воля». Вже в 1917 і 1992 роках цей твір було офіційно визнано Національним гімном України.

У 1850–1853 роках був парохом у селах Завадові та Залужжі Яворівського повіту, а 1856 року одержав парафію у селі Млинах (тепер Республіка Польща).

У польських Млинах збережено дерев’яну церкву, в якій служив отець Михайло Вербицький. Поруч – його могила, зведено пантеон.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ