Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Спалювання органічного сміття може призвести до короткого замикання ліній електропередач

Спалювання органічного сміття може призвести до короткого замикання ліній електропередач, - прес-служба Львівобленерго.

Попри заборону і постійне застереження щодо спалювання опалого листя і сухої трави на Львівщині досі залишаються «господарі», які таким чином прибирають приватні території готуючись до зими. Вогонь часто залишають без нагляду, що є небезпечним для людей, флори, фауни, ліній електропередачі та екологічної ситуації загалом.

Енергетики застерігають

Дим і вогонь є напівпровідниками і за відповідних умов здатні стати причиною короткого замикання ліній електропередачі. В результаті чого мешканці залишаються без електропостачання на довгий час.

Аби не сталося такого інциденту пам’ятайте про заборону розпалювати вогнища в охоронних зонах ліній електропередачі. Ширина охоронних зон залежить від напруги лінії:

  • 2 м - для повітряних ліній напругою до 1 кВ;
  • 10 м- для повітряних ліній напругою до 20 кВ;
  • 15 м - для повітряних ліній напругою 35 кВ;
  • 20 м - для повітряних ліній напругою 110 кВ;
  • 3 м - від огорожі або споруди за периметром трансформаторних підстанцій;
  • 1 м - від підземних кабельних ліній електропередачі.

Нагадуємо!

Самовільне випалювання рослинності та її залишків - це протиправні дії за вчинення яких передбачена відповідальність перед законом.

Будемо свідомими!

Органічне сміття – листя, бадилля, траву – краще закомпостувати, забезпечивши ґрунт необхідними поживними речовинами та зробивши його родючішим.

Якщо Ви побачите, протиправні дії щодо спалювання листя чи сухої трави - викличте пожежних (101), у разі загрози виникнення пожежі в охоронних зонах ліній електропередач телефонуйте у кол –центр ПрАТ «Львівобленерго» 0800 50 15 68 (цілодобово, безкоштовно).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ