Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Спікер грузинського парламенту йде у відставку

Спікер парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе йде у відставку. Про це повідомляють грузинські ЗМІ з посиланням на Каху Каладзе, генерального секретаря правлячої партії "Грузинська мрія - Демократична Грузія", членом якої є пан Кохабідзе, - передає BBC Україна.

"Грузинська мрія з дня свого приходу до влади запроваджує високий стандарт підзвітності перед суспільством, - сказав Каладзе. - І вона не раз доводила це своїми діями. Ще одним проявом високого стандарту цієї підзвітності є рішення, ухвалене сьогодні спікером парламенту Іраклієм Кобахідзе про те, що він залишає цю посаду".

Рішення про відставку Кобахідзе ухвалив на тлі масових протестів у Тбілісі, які розпочалися 20 червня.

ітингувальники вийшли на вулиці після того, як депутат російської Держдуми від Компартії РФ Сергій Гаврилов звернувся до учасників Міжпарламентської асамблеї Православ'я, що проходить у столиці Грузії, сидячи у кріслі спікера грузинського парламенту.

Він говорив російською мовою, що викликало гнів грузинських політиків та пересічних жителів Грузії, які різко негативно ставляться до російської присутності в країні після війни 2008 року.

Частина з мітингарів прийшла з прапорами Євросоюзу й плакатами "Росія - окупант".

Відставка Кобахідзе - це одна з головних вимог, які висували протестувальники.Участь у протестах взяли тисячі людей. Натовп, зокрема, намагався штурмом взяти будівлю парламенту.

Для розгону демонстрації поліція застосувала сльозогінний газ, водомети і гумові кулі. 240 людей потрапили до лікарень.

Учасники акції, у свою чергу, кидали в правоохоронців каміння і намагалися відібрати в них щити та шоломи.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі перервала свій візит до Мінську і заявила, що розкол у грузинському суспільстві вигідний для Росії.

"Росія - наш ворог і окупант, - написала Зурабішвілі у Facebook. - Керована нею п'ята колона може стати білшою небезпекою, ніж відкрита агресія".

Лідер правлячої партії "Грузинська мрія" Бідзіна Іванішвілі у четверг вибачився за появу російського депутата в креслі спікера парламенту. Те, що сталося, він назвав помилкою.

"Повністю розділяю щире обурення наших громадян, - сказав він. - Неприпустимо, щоб представник країни-окупанта очолював у Грузії будь-який форум. Як мені повідомили, це була протокольна помилка, політичне значення якої, на жаль, не врахували організатори".

Вибачення також висловив голова уряду Грузії Мамука Бахтадзе.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ