Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Співбесіда: запитання роботодавцеві

Підготовка до співбесіди зазвичай спрямована на те, щоб правильно та результативно відповісти на запитання потенційного роботодавця. При цьому набагато менше уваги приділяється зворотній ситуації: які запитання потрібно поставити майбутньому роботодавцю, щоб «на березі» зрозуміти, чи підходить вам ця робота?

Спеціалісти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна підготували список запитань, які бажано поставити під час співбесіди потенційному роботодавцю.

Запитання про посаду і про саму роботу

Про посадові обов'язки, передбачувані відрядження або участь у додаткових проектах HR-менеджер або потенційний керівник зазвичай розповідає сам. Уточнити ж варто такі моменти: це нова посада або старе робоче місце? Якщо вакансія тільки створюється — чи є можливість побудувати роботу «під себе», в іншому випадку доведеться підлаштовуватися під наявні правила.

Кому я буду безпосередньо підпорядковуватися? У деяких компаніях до питань субординації ставляться дуже суворо.

Як оцінюється успішність у цій роботі? У кожної компанії може бути свій спосіб визначення ефективності. Ви можете робити акцент на одну частину роботи, а начальство використовує зовсім інший критерій.

Чи часто бувають підвищення на цій посаді і що для цього потрібно? Якщо питання про підвищення для вас є принциповим, то краще одразу прояснити свої очікування.

Яку відповідальність несе співробітник? Одразу постарайтеся визначити масштаби відповідальності, особливо матеріальної, і зіставити їх з запропонованими вигодами.

Питання про компанію

Чи потрібно укладати угоду про нерозголошення? Деякі компанії, особливо у сфері інформаційних технологій, можуть вимагати від співробітників підписання контракту з таким пунктом.

Чи передбачається дрес-код? Уточніть це одразу, щоб не опинитися у незручній ситуації в перший же робочий день.

Як здійснюються внутрішні комунікації? У великих організаціях взаємодія між філіями або відділами може займати досить багато часу і мати чимало формальностей.

Які плани розвитку у компанії? Подібно до того, як рекрутери цікавляться: «Ким ви бачите себе через 5-10 років?», поцікавтеся, які цілі ставить перед собою компанія. Може трапитися, що ваші цілі розходяться.

Питання про мотивацію і випробувальний термін

Зазвичай розмір зарплати, наявність і тривалість випробувального терміну озвучує роботодавець, але деякі моменти можна уточнити: яких результатів ви очікуєте від нового співробітника протягом випробувального терміну?

Чи передбачається оплата за понаднормову роботу? І чи трапляється вона у компанії взагалі? У будь-якому разі, якщо компанія оплачує це, то такий пункт повинен бути прописаний у трудовому договорі.

Чи передбачається додаткове навчання? Деякі компанії можуть пропонувати навчання за свій рахунок, проведення мовних курсів у межах робочого процесу, і це, звичайно ж, великий плюс.

Організація робочого часу та місця

Який передбачається робочий графік і чи можна його коригувати? Часто через незручний або занадто жорсткий графік кандидатам доводиться відмовлятися від вакансії.

Яке у мене буде робоче місце — open space або окремий кабінет? Як обладнано робоче місце? Чи є вся необхідна техніка або буде потрібен особистий ноутбук? Так, іноді буває і таке.

Загальні питання

Як довго чекати від вас фідбек? Щоб зорієнтуватися і нервуватися в очікуванні відповіді, краще одразу визначити часові межі.

Що ви можете сказати про моє резюме? Що в ньому варто поліпшити? Думка HR ніколи не завадить.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ