Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

СПКЯ: як збільшити шанси на вагітність

Синдром полікістозних яєчників — одна з найчастіших проблем жіночої фертильності. Близько 80% всіх випадків безплідності через відсутність овуляції пов'язані саме з цим захворюванням.

У разі СПКЯ вагітність не виключена, але може створювати проблеми з її виношуванням. Хоча СПКЯ вважається невиліковним, він синдром добре піддається контролю та корекції, причому не лише медикаментозної, іноді достатньо корекції способу життя. Репродуктолог у Львові дає поради, як у разі СПКЯ підвищити шанси на зачаття та успішний розвиток вагітності.

QQx6nul-M9VsYuvLoJwF3m2xRP6m0gohbJJXFFx_d-qgoN5kTK809IhHi0rflfwOHI569WfCuxLW_NlYGMopn2V7fAMtZMzPnLB5he83oLi3ZjZ9mlzKtGJI1Hftj8kL3WVTo3_e5mYL

Регулярні менструальні цикли

Імовірність овуляції підвищується за умови регулярного менструального циклу. Тому рекомендовано приділити увагу своїм менструальним циклам: відзначати їхню тривалість, а також протягом кількох циклів діагностувати овуляцію. Для цього є кілька способів:

  • Вимір базальної температури — метод полягає у веденні щоденника, куди щодня заноситься температура тіла, виміряна в прямій кишці відразу після пробудження.
  • Спостереження за цервікальним слизом — під час овуляції цервікальний слиз змінює консистенцію, це видно за зміною характеру вагінальних виділень: вони стають в'язкими та прозорими, схожими на яєчний білок.
  • Діагностика з допомогою аптечних тестів. Аптечні тести на овуляцію працюють так само, як і тести на вагітність, відмінність полягає в тому, що вони реагують на підвищення рівня ЛГ, лютеїнізувального гормону, а також у тому, що потрібно не один тест, а комплект. Однак слід враховувати, що за СПКЯ цей метод найменш надійний, оскільки рівень ЛГ може бути підвищений внаслідок порушення гормонального фону.

Результат таких спостережень дуже корисний для розуміння серйозності проблеми, він дасть репродуктологу інформацію, потрібну для лікувальної стратегії.

Нормалізація ваги

Жирова тканина продукує гормони, зокрема жіночий статевий гормон естроген. Тому зайва вага, яка часто супроводжує гормональні порушення, також їх спричиняє або посилює. У такий спосіб формується хибне коло — одне порушення призводить до наступного, і так по колу. Коли вага приводиться до медичної норми, нормалізується і гормональне тло. Іноді цього вже достатньо для того, щоб завагітніти та знизити ризики вагітності. Але й тоді, коли вагітність не настає самостійно, нормальна вага суттєво підвищує шанси на успіх лікування безпліддя, зокрема внаслідок використання допоміжних репродуктивних технологій.

Контроль рівня цукру в крові

СПКЯ пов'язаний з порушенням вуглеводного обміну та інсулінорезистентністю, його навіть відносять до комплексу переддіабету. У 35% жінок із СПКЯ виявляється порушення толерантності до глюкози. Таке порушення метаболізму ускладнює зачаття та підвищує ризик мимовільного переривання вагітності. Також стає вищим ризик розвитку діабету під час вагітності, тобто гестаційного діабету. Тому потрібний контроль цукру в крові, а у разі виявлення інсулінорезистентності рекомендовано вжити заходів щодо покращення вуглеводного обміну. Насамперед це збалансована дієта із деякими обмеженнями та аеробні вправи. Іноді може знадобитися медикаментозна корекція за допомогою метформіну.

Відмова від шкідливих звичок

Є дослідження, які показують зв'язок куріння з підвищеною реактивністю надниркових залоз та підвищеним ліпідним профілем у жінок із СПКЯ. Це означає, що куріння, яке взагалі малокорисне, погіршує симптоми СПКЯ. Куріння збільшує метаболічну дисфункцію, посилює інсулінорезистентність, а це, як вже з’ясовано вище, не лише перешкоджає зачаттю, а й може ускладнювати вагітність. Тому одна з головних рекомендацій для жінок із СПКЯ — відмовитися від куріння на етапі підготовки до зачаття.

Автор: Поліщук Ольга Іванівна — акушер-гінеколог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ