Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Стали відомі лауреати Нобелівської премії з фізики

Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з фізики 2021 року. Ними стали Сюкуро Манабе, Клаус Хассельман і Джорджо Парізі за “новаторський внесок у розумінні комплексних фізичних систем”

Про це інформує УНН.

Манабе і Хассельман отримали премію за фізичне моделювання клімату Землі. Парізі нагороджений за прорив у вивченні внутрішньої взаємодії елементів складних систем — від атомів до планетарного рівня.

У поясненні Нобелівського комітету йдеться про його роботу зі спіновим склом у прагненні встановити закони замороженого безладу в системі і створити її модель.

"Відкриття, відзначені цього року, демонструють, що наші знання про клімат спираються на міцну наукову основу, засновану на аналізі спостережень. Всі лауреати цього року зробили свій вклад у глибше розуміння властивостей і еволюції складних фізичних систем", — зазначив голова Нобелівського комітету з фізики Торс Ханс Ханссон.

У комітеті відзначили, що важкі для розуміння, оскільки для них характерні хаотичність та безладом, тому цього року премію отримали вчені за опис та прогнозування їхньої поведінки в довгостроковій перспективі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ