Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Студенти львівського ВНЗ отримали 800 книг з навчальних закладів Європи та від українських видавців

Сьогодні, 15 листопада, Львівському національному університету імені Івана Франка передали європейську та українську літературу у межах міжнародного напрямку «Українській молоді – європейську книгу» благодійної акції «Українським дітям – українську книгу».
Фото - ЛОДА

 Зокрема, книги ЛНУ отримав з Польщі, Нідерландів та Франції, повідомили в ЛОДА. 

Ініціативу «Українським дітям – українську книгу» започаткували майже з перших днів повномасштабної російсько-української війни Офіс  Президента України, Держкомтелерадіо, МКІП та МЗС України, щоб кожен український читач мав у руках українську книгу незалежно від місця вимушеного перебування. Міжнародний напрямок ініціативи під назвою «Українській молоді – європейську книгу» започаткували, щоб поповнити бібліотеки закладів вищої освіти в Україні європейською літературою.

У заході взяли участь заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко, голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Качмар та  перший проректор університету Андрій Гукалюк.

«За українські книжки, за українське слово наших дідів-прадідів вбивали, і зараз вбивають нас. Це означає, що ці книги, слова є безцінними, як життя. Якщо знищать нашу українську мову, нашу українську ідентичність – нас просто не буде. 

Кожен на своєму місці повинен робити все, щоб книги не просто лежали на полицях, а щоб їх читали, черпали з них мудрість, щоб знали про сподвижність – історичну, культурну – ось те, що мають знати наступні покоління.

Бажаю студентам також багато цікавих годин, проведених за книжками з Європи. «І чужому научайтесь, і свого не цурайтесь». Пізнавайте світ, розвивайте свої здібності та інтереси», – зазначив Іван Собко.

Загалом університет отримав орієнтовно 800 книг: у межах ініціативи «Українській молоді – європейську книгу» 400 книг надійшло із Польщі, Нідерландів та Франції. Книги переважно англійською мовою, частина – польською та французькою, і призначені для навчання студентів, зокрема, це книги з бізнесу, менеджменту, біології, а також європейська художня література. Окрім того, в межах акції «Українським дітям – українську книгу» університету передали 400 книг з української художньої літератури, яку надали українські видавництва.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко розповів, що іноземні книги для українських студентів зібрали у навчальних закладах Польщі, Нідерландів та Франції.

«Університет імені Івана Франка – перший університет у Львові, з яким ми почали працювати у межах нашої благодійної ініціативи, адже один з найстаріших закладів Східної Європи. Акція «Українським дітям – українську книгу» зародилася саме зі Львова, бо видавництва у Львові допомагали у прийнятті вимушених переселенців з інших областей з початком повномасштабної війни. І коли ми запитували у них, чим ще, окрім базових речей, їм потрібно допомогти, вони відповідали, що хотіли б книги. Так і розпочалася акція. Надалі ми плануємо співпрацювати і з іншими ВНЗ міста.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ