Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Стиль музики «регі» включили у спадщину ЮНЕСКО

Регі-музику офіційно занесли у список усної та нематеріальної культурної спадщини людства. Про це попросили самі представники організації у країні, де зародився музичний напрям – на Ямайці, - повідомляє 24 Канал із посиланням на CNN.

В ЮНЕСКО зазначили, що регі-музика заслуговує бути в списку світової спадщини, адже там присутні елементи соулу та неоафриканського стилю, що не притаманно жодному іншому напрямку музики. Також члени організації відзначили батьківщину стилю, Ямайку, назвавши її країною «суміші музичного впливу».

Міністер культури Ямайки Олівія Гранж відзначила, що така подія є великим досягненням для країни. Загалом, у нематеріальний список шедеврів від ЮНЕСКО входить 491 «річ» зі 117 країн.

Довідка:

Регі – музичний стиль‚ що виник у кінці 60-х на Ямайці під впливом музики країн Карибського архіпелагу, культових пісень і нью-орлеанського блюзу. Регі притаманна відсутність виключно ритмічних або виключно мелодичних інструментальних партій (музиканти грають ритм та мелодію одночасно). Сплеск регі у 1970-х роках був безпосередньо пов'язаний з растафаріанством – релігійно-філософським вченням, що відбилося на природі звуку, ритміці, і навіть мові пісень — тексти рясніли африканізмами і місцевим релігійним сленгом. Найвідомішим представником регі є ямаєць Боб Марлі. Він першим досяг міжнародного визнання та вивів регі за кордони Ямайки. Був прихильником панафриканізму та растаманом. 

Reggae

24

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ