Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Суд обрав заставу в 100 млн грн депутату Дубневичу

Вищий антикорупційний відмовив в арешті та обрав запобіжний захід у вигляді застави в 100 мільйонів гривень депутату Ярославу Дубневичу, якого підозрюють у розкраданні понад 93 мільйонів гривень.

Про це передає hromadske із зали суду.

Суд відмовив у клопотанні генпрокурора Рябошапки про арешт. Також суд зобов'язав Дубневича здати паспорти та носити електронний браслет.

Обвинувачення просило взяти Дубневича під варту на 2 місяці з альтернативою внесення застави у розмірі 93 мільйонів гривень. Прокурор Віталій Пономаренко наголошував на ризиках втечі підозрюваного, перешкоджання слідству (за використання своїх зв’язків та грошових можливостей), впливі на свідків, ухиляння від слідства.

Прокурор наголосив на тому, що свого часу Дубневич протягом 3 місяців перебував за кордоном, а також, відповідно до отриманих розмов, планував переносити свій бізнес до Польщі. Аналізуючи декларацію депутата, прокурор наголосив на наявності у нього близько 100 об’єктів нерухомості та мільйонах готівкою. Натомість, сам депутат каже — грошей на заставу не має. 

За даними слідства, Ярослав Дубневич у 2015-2017 роках, бувши народним депутатом від «БПП» та головою парламентського комітету з питань транспорту, організував корупційну схему, у ході якої фактично пролобіював виділення коштів Укрзалізниці на закупівлю стрілочних переводів та запасних частин до них для залізничних колій, а надалі, залучивши підконтрольні йому фірми, здійснив закупівлю та реалізацію продукції за завищеними цінами. За даними експертизи, така схема завдала збитків державі на понад 93 мільйони гривень. 

Адвокат Ярослава Дубневича Станіслав Пелюк наголошував на необґрунтованість підозри та просив відмовити в обранні будь-якого запобіжного заходу, або ж у вигляді особистого зобов’язання. Також 9 депутатів від депутатської групи «За майбутнє» приходили до суду з заявами про бажання взяти Дубневича на поруки. Також адвокат Станіслав Пелюк заявив, що ризик втечі необґрунтований, адже його підзахисний виїжджав і повертався до країни. А також Дубневич голосував за закон про зняття з депутатів недоторканості. За словами адвоката, необґрунтоване і твердження про збитки. Адже в експертизі йдеться лише про збитки у разі, якщо будуть встановлені порушення, запевняє Пелюк.

Сам підозрюваний наголошував на політичному контексті звинувачень та заперечував провину. За його словами завищення цін не було, а до ТОВ «Корпорація КРТ», яке було нібито посередником у постачанні продукції, з 2012 року він не має відношення, бо передав усі права власності у незалежне управління.

Попри те, що прокуратура наголошувала на необхідності прямого постачання продукції без залучення компаній-посередників, Дубневич пояснював, що пряме постачання було неможливим, оскільки в країні діяло два виробники «Дніпровський стрілочний завод» та «Керченський стрілочний завод». За версією ж прокуратури, в останнього через окупацію Криму Росією були відкликані сертифікати та він не здійснював роботу. 

Депутату інкримінують ст. 191 КК України — привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. У разі доведення вини, йому загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років та з конфіскацією майна. Розслідування так званої «стрілочної справи» тривало протягом 3 років. Окрім Дубневича (провадження, щодо якого виділене в окреме) в цьому епізоді ще 8 підозрюваних, розслідування щодо яких завершене.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ