Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Суд поставив крапку в питанні приналежності УПЦ (МП) до РПЦ

Апеляційний суд відхилив позови релігійних організацій росії на території України проти Мінкультури щодо релігієзнавчої експертизи.

Шостий апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення апеляційні скарги низки релігійних організацій так званої Української Православної Церкви (УПЦ) на рішення суду першої інстанції у справі за їх позовами до Міністерства культури України.

Зокрема, скарги подали Київська Митрополія УПЦ, Почаївська Свято-Успенська Лавра, Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра та Свято-Флорівський жіночий монастир м. Києва.

У позовах релігійні організації просили визнати протиправними та скасувати наказ Мінкультури про затвердження результатів релігієзнавчої експертизи статутів релігійних організацій, а також визнати протиправними дії Мінкультури щодо проведення експертизи та публікації її результатів.

Проте суди першої та апеляційної інстанцій дійшли висновку, що Мінкультура діяла в межах наданих законом повноважень та обґрунтовано. Зокрема, відповідно до закону Мінкультури мало провести експертизу для встановлення необхідності змінити назви релігійних організацій, пов'язаних з Російською Православною Церквою.

Суд зазначив, що обов'язок змінювати назви встановлений законом, а не рішенням Мінкультури. Також суд наголосив, що Конституційний Суд визнав такі вимоги закону конституційними.

Отже, суд відхилив позови релігійних організацій та залишив без змін рішення суду першої інстанції про відмову в задоволенні позовних вимог. Це рішення набрало законної сили.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ