Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Суд зобов'язав корпорацію ІСД виплатити 200 млн грн компенсації за аварію, яка сталась 12 років тому

Видання КоммерсантЪ-Украина з'ясувало подробиці судового процесу у справі про аварію, яка сталася ще в 2000 році з вини водія корпорації ІСД. Суд оцінив моральну шкоду, завдану в результаті ДТП, в 200 млн гривень.

Газета пише, що цивільний позов до однієї з найбільших в Україні корпорацій Індустріальний союз Донбасу про компенсацію моральної шкоди на суму 200 млн грн подала мешканка Донецька Людмила Микитина.

Як з'ясувалося, підставою стала ДТП, що сталася 17 травня 2000 року в Донецьку, в результаті якої донька позивача отримала травми, а п'ятирічна внучка загинула. "Автомобіль марки Lexus 470, що належить корпорації ІСД, рухаючись заднім ходом, в'їхав на тротуар перед аркою будинку по вул. Горького, 156 та скоїв наїзд на потерпілу і її неповнолітню доньку", - говориться в рішенні суду.

Після ДТП міліція порушила кримінальну справу стосовно водія Lexus, співробітника корпорації ІСД.Провадження було відкрито за ч. 2 ст. 215 Кримінального кодексу (порушення правил безпеки руху особами, які керують транспортними засобами, що призвело до смерті потерпілого; передбачає позбавлення волі на термін до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами до п'яти років). Однак кримінальну справу було закрито 13 вересня 2000 року в зв'язку із законом Про амністію, що вийшов у травні того ж року.

Тим не менше, зазначає видання, в грудні 2002 року Микитина подала позов до ІСД про компенсацію моральної шкоди.Справа розглядалася десять років, але в підсумку Ворошиловський райсуд Донецька задовольнив позов потерпілої в повному обсязі та постановив стягнути з корпорації ІСД 200 млн грн. "У результаті протиправних дій відповідача позивачу було завдано моральну шкоду, яка виражається у душевних стражданнях;порушенні звичного способу життя, викликаного смертю внучки, хворобою доньки;втраті можливості спілкуватися з друзями та знайомими, жити повноцінним життям", - вирішив суд.

Газета зазначає, що сума компенсації в 200 млн грн за шкоду, завдану в результаті ДТП, є однією з найбільших в історії України. На думку експертів, ІСД постарається оскаржити рішення суду, тому Микитиній буде складно отримати всю суму. "У західних країнах у разі смерті потерпілого сума компенсації розраховується, виходячи з того, скільки він міг би заробити за своє життя. Однак в Україні практика виплат моральної шкоди не перевищує 10 тис. грн. Наскільки реально позивачеві буде отримати компенсацію, залежить від багатьох факторів. Наприклад, чи є гроші на рахунках відповідача, чи була справною на момент аварії система гальм в автомобілі. У даному випадку відповідальність може бути розподілена між компанією-власником, водієм і виробником автомобіля", - пояснив партнер компанії AstapovLawyers Олег Мальський.

ІСД - холдингова компанія,заснована в 1995 році і володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До її складу входять Алчевський металургійний комбінат, Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського, меткомбінатDunaferr (Угорщина) і ISD Huta Czestochowa (Польща). У 2010 році 50% +2 акції корпорації перейшли під контроль групи інвесторів з Росії. Власниками решти49,99% акцій є Сергій Тарута і Олег Мкртчан.

Кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ