Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Суддя Глиняний зачищає інтернет-згадки за допомогою російських медіапомийок?

Нагадаємо, 4 грудня 2023 року Вища рада правосуддя надала згоду на утримання під вартою чотирьох суддів Київського апеляційного суду.

В торішній публікації мова йшла про надання згоди на утримання під вартою чотирьох суддів:

  • ​Дзюбіна В’ячеслава Вікторовича
  • Паленика Ігоря Григоровича
  • Глиняного Віктора Петровича
  • Сливи Юрія Михайловича
 

Як і більшість українських інтернет-видань опублікували дану новину в різних інтерпретаціях. Частина написала власні новини, частина опублікували інформацію з посиланням на пресслужбу Вищої ради правосуддя, деякі медіа передрукували інформацію з інших.

Сьогодні інформаційна агенція Гал-інфо отримала від Google сповіщення про видалення з пошуку Google нашої публікації згідно із Законом про захист авторських прав у цифрову епоху.

1/1

В даному сповіщенні нам повідомили, про видалення з пошуковика Google публікації “ВРП надала згоду на арешт 4 суддів Київського апеляційного суду” у зв'язку з … порушенням авторських прав!!!

ВРП надала згоду на арешт 4 суддів Київського апеляційного суду

Загалом така ситуація дійсно могла трапитись в будь-якому медіа враховуючи специфіку їх роботи, та можливе використання пресрелізів та офіційних повідомлень  пресслужб, а що частіше - фотозображень.

Ми вирішили з'ясувати в чому ж полягає порушення авторських прав в даному матеріалі, та чиї ж права ми імовірно порушили.

По-перше, що ми одразу з’ясували - в даному матеріалі немає фотозображень, відповідно нічийого авторства фотографії не було порушено.

Отже, проблема в тексті новини, яка була поширена пресслужбою ВРП на офіційному сайті Вищої ради правосуддя.

Хто ж оскаржив текст опублікованого матеріалу? Скаргу подав сайт “Clave News”, на якому немає жодних контактів та вихідної інформації про сам сайт. На сайті публікують в основному російські новини, однак деколи зустрічаються новини і про Україну. Відповідно до Whois information, сайт Clave News зареєстрований в російського провайдера AEZA GROUP Ltd у Москві. І УВАГА ! Домен clave-news.com зареєстрований 25 березня 2024 року.

Як з'ясували в редакції Гал-інфо російський сайт “Clave News” оскаржує в Google авторство публікацій в багатьох українських виданнях, зокрема в “Українській правді”, УНІАН, Forbes.ua, Слово і Діло, Главком та інші.

Зокрема до ресурсу УНІАН, висунули претензію авторських прав щодо матеріалу “Апеляцію на арешт Корбана розгляне суддя-батько одного з прокурорів”, який був опублікований 05.01.16 і в якому також згадується один з фігурантів рішення ВРП - Глиняний Віктор Петрович.

Суддя Віктор Глиняний
Суддя Віктор Глиняний
1/1

Від видання “Слово і діло” росіяни вимагають видалити публікацію “НАБУ завершило розслідувати справу суддів Київського апеляційного суду” від 22 квітня 2024.

А від Судово-юридичної газети вимагають видалити публікацію 2016 року про подробиці атестації судді Глиняного.

Інші претензії видання “Clave News” до українських медіа ви можете переглянути за посиланням, практично всі з них стосуються судді Глиняного Віктора Петровича, та деяких інших суддів.

1/3

Щоб остаточно з’ясувати необґрунтованість претензій Clave News до українських медіа, ми вирішили дослідити один з матеріалів сайту, який вони видають за першоджерело новини. А саме публікація про дозвіл ВРП на арешт 4 суддів Київського апеляційного суду, яка нібито була опублікована 2 грудня 2023 року. 

Так от увага !!!

Вища рада правосуддя надала дозвіл на арешт суддів на засіданні яке відбулось 4 грудня 2023 року. Тобто росіяни “опублікували” новину за два дні до того як відбулась дана подія.

Ми звернулись за коментарем до SEO спеціалістів, які пояснили, що питання очищення інтернет-репутації - доволі довге та дороге задоволення, яке може стартувати від десятків тисяч доларів. Є багато методів жоден з яких не гарантує результату. Відповідно в цьому випадку хтось зі згадуваних персонажів ймовірно що звернувся до “спеціалістів” з репутації в інтернеті, які пообіцяли очистити інтернет-згадки про нього. Зазвичай такі речі практикують при перспективах кар'єрного росту тощо. Якби ця махінація вдалась, і гугл прибрав з пошуку публікації в українських медіа, то надалі росіяни ймовірно планували прибрали публікацію і на своєму сайті, щоб таким чином пошукова система не видавала більше чутливу для замовника інформацію.

Редакція Гал-інфо надасть всю необхідну інформацію щодо даного випадку в правоохоронні органи для подальшого вивчення співпраці деяких українців з російськими медіа.

Зазначимо, як нещодавно повідомили медіа, суддя Віктор Глиняний уже повернуся до роботи та сам судить підозрюваних. Виявилось, що Віктора Глиняного після того, як детективи знайшли у нього його частину хабаря — понад 8 тисяч доларів, взяли під варту. Та вже за 10 днів суддю відпустили. За нього внесли 5 млн гривень застави, гроші надійшли на рахунок Вищого антикорупційного суду. Як зазначає ТСН, хто сплатив таку суму — невідомо. Водночас офіційна зарплата Глиняного у Київському апеляційному суді не перевищує трьох мільйонів гривень на рік. Ще 234 тисячі гривень він отримує як пенсіонер.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ