Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Супрун розповіла, як зберегти психіку під час виборів

У передвиборчій ситуації, коли нервова система багатьох людей перебуває у стресовому стані, важливо навчитися захищати своє психічне здоров'я. Про це написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

Найближчі тижні будемо ще не раз спостерігати прояви передвиборчого загострення. Люди, яких воно вражає, можуть поводитися в стилі невільних радикалів — імпульсивно та неадекватно, порушуючи чужі кордони й навіть змушуючи вас почуватися в небезпеці.

Щоб подібні “атаки” не застали зненацька, важливо підготуватися. Кілька порад, які допоможуть скласти свій план дій та захистити психічне здоров’я:

▪ Зберігайте спокій. Маніпулятори мають арсенал прийомів, щоби вивести людину з рівноваги. Це може бути крик, активні рухи, груба поведінка чи вигукування особистих образ. Що можна зробити в такому випадку:

Якщо є можливість — розверніться та йдіть геть. Сперечатися та доводити свою точку зору таким людям немає сенсу.

Якщо ви міцний горішок — можете вислухати людину та навіть намагатися її заспокоїти, щоби далі перейти до конструктивного діалогу. Це спрацьовує не у всіх випадках, але іноді вартує зусиль.

▪ Встановіть міцні особисті кордони. Це ваші залізні принципи й правила, які не можете порушувати ані ви, ані будь-яка стороння особа. Якщо ви триматимете оборону навколо власних принципів — вас буде складно вивести з рівноваги.

▪ Інколи знахабнілих людей потрібно “повернути в реальність”. Варто нагадати, що їхня поведінка неприпустима та може мати негативні наслідки. Але в цьому випадку важливо не відповідати агресією на агресію.

▪ Підвищення голосу, вказування пальцями чи зневажливе звертання можуть погіршити ситуацію. Краще розмовляйте низьким та спокійним голосом, не намагайтеся перекричати людину, звертайтеся до неї лише після того, як вона все вискаже.

▪ Коли надії на конструктивне обговорення взагалі не залишилося, ігноруйте неадекватну поведінку та уникайте будь-якого контакту.

Люди, які поводяться неадекватно можуть мати психічні проблеми чи розлади. Не варто звинувачувати їх за таку поведінку, адже ви можете не знати, що зараз відбувається в їхньому житті. Найкращі дії в цьому випадку — порадити звернутися до лікаря та за можливості допомогти людині отримати фахову допомогу.

Тут можна почитати про симптоми, які вказують, що треба звернутися допомогу: https://bit.ly/2wgwAol

Насамкінець, подбайте про себе. Спілкування з агресивною людиною може стати причиною додаткового стресу, погано вплинути на ваше самопочуття та настрій. Не дозволяйте негативу залишатися з вами — вийдіть на прогулянку чи пробіжку, поговоріть з близькою людиною.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ