Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Світовий конгрес українців ще не звертався до МЗС України за підтримкою у вимаганні від Польщі компенсацій за операцію «Вісла»

«Світовий конгрес українців ще не звертався до Міністерства закордонних справ за підтримкою у їхньому зверненні до уряду Польщі з вимогою матеріального відшкодування потерпілим від операції «Вісла», – про це «Гал-info» повідомив речник Міністерства закордонних справ України Андрій Дещиця.
 Водночас він зазначив, що «МЗС України тримає це питання під контролем, оскільки воно порушено в українсько-польських відносинах».
Нагадаємо, що Світовий конгрес українців вимагатиме від уряду Польщі матеріального відшкодування потерпілим від операції „Вісла”, 60-ті роковини якої відзначатимуть цього року. Ініціативу СКУ повністю підтримує об’єднання товариств „Закерзонських українців”, — про це „Гал-info” повідомив голова об’єднання Володимир Середа. Однак, за його словами, перш за все треба звернутися до польського сейму, який повинен дати політичну оцінку подіям 28-29 квітня 1947 року, а як наслідок політичної реакції має бути моральне та матеріальне відшкодування українцям, які потерпіли внаслідок „Вісли”.
Нагадаємо, операція „Вісла” – злочинний захід етнічної чистки, здійснений польським комуністичним режимом у 1947-му році проти українського населення на історичних українських землях, що відійшли до Польщі після Другої світової війни. Полягав у примусовій депортації (виселенні) українців з Лемківщини, Посяння, Підляшшя і Холмщини на ті території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 належали Німеччині.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ