Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Священнику дали 10 років концтаборів за енцикліки Про безбожний комунізм
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Священнику дали 10 років концтаборів за енцикліки "Про безбожний комунізм"

1/3
Енцикліки Папи Пія ХІ "Про безбожний комунізм", яка зберігалась в отця Володимира Слюзара вистачило на 10 років концтаборів ГУЛАГу, де у 1952 році він і помер. Про це на своїй сторінці у Facebook написав історик, керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху Володимир Бірчак

"О. Володимир Слюзар походив із відомої галицької родини. Його прадідом був галицький греко-католицький священик, член-засновник Товариства ім. Шевченка, Народного Дому, товариства «Просвіта», Народної Ради, «Руського товариства педагогічного», політичний і громадський діяч, народовець, публіцист – Степан Качала.

Також відомим був і його дядько по материнській лінії, український філолог-славіст, літературознавець, мовознавець, фольклорист, письменник, громадський діяч – Кирило Студинський.
Батько Володимира – Климент також був греко-католицьким священником.

Свідок Дзюнь Семен Федорович на суді відзначив, що він в період німецької окупації переховував у себе євреїв за що нацисти збиралися його розстріляти, але отець, який добре володів німецькою зміг його захистити і визволити з-під арешту. Інші свідки говорили, що завдяки отцеві також не раз виходили сухими із води, коли мали проблеми із німецькою жандармерією.

Зелінська Марія, що працювала в церковному господарстві с. Сущин засвідчила, що сам о. Слюзар під час нацистської окупації переховував у себе 5 євреїв, завдяки чому врятував їм життя під час Шоа. Підтверджував це і отець і називав прізвища цих людей, що проживали на той час у м. Струсів і могли бути також свідками.

Та суддів це мало цікавило...

Енцикліки Папи Пія ХІ "Про безбожний комунізм", яка зберігалась в отця вистачило на 10 років концтаборів ГУЛАГу, де у 1952 році він і помер".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ