Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Святослав Вакарчук за сприяння міськради подарує Львову пам’ятник Володимиру Івасюку

Святослав Вакарчук подарує Львову пам’ятник Володимиру Івасюку. Про це лідер гурту „Океан Ельзи” заявив  сьогодні, 1 жовтня, на прес-конференції. За словами Святослава Вакарчука, учора він звернувся до міського голови з ініціативою встановити пам’ятник Володимирові Івасюку, і Андрій Садовий його охоче підтримав.
 Лідер гурту „Океан Ельзи” сам оплатить вартість виготовлення і встановлення пам’ятника, а до міськради звертається лише з проханням допомогти у цій ініціативі. Як додав же міський голова Андрій Садовий, міськрада охоче посприяє у встановленні пам’ятника Івасюку і негайно розпочне всі бюрократичні процедури, а от на найкращий проект пам’ятника буде оголошено міжнародний тендер.
Як зазначив Святослав Вакарчук, він переконаний, що це буде справді європейський пам’ятник невеликих розмірів, без монументалізму, притаманного радянським часам. „Володимир Івасюк – для мене це та людина, з якою Львів асоціюється насамперед. Завдяки йому весь світ дізнався про українську пісню. Натомість пам’ятника цій видатній людині досі немає, - зазначив Святослав Вакарчук. – Нехай це буде мій подарунок Львову, і я хотів би, щоб з нього брали приклад й інші львів’яни і вихідці зі Львова, щоб вони виходили до міської влади не тільки з ідеями, а й з конкретними пропозиціями”.
Володимир Івасюк  народився 4 березня 1949-го у м. Кіцмані Чернівецької області в родині учителів Михайла і Софії Івасюків. 1966 сім’я Івасюків переїжджає до Чернівців. Вступає до медичного інституту, однак виключений з нього за участь у “політичному інциденті”. Влаштовується працювати на завод «Легмаш», де керує заводським хором. Під псевдонімом Весняний надсилає на обласний конкурс пісні «Відлітали журавлі» на вірш В. Миколайчука та «Колискова для Оксаночки» на власний вірш. За пісню «Відлітали журавлі» удостоєний першої премії.
1970 року Івасюк пише пісні «Червона рута» й «Водограй», які вперше виконує з Оленою Кузнецовою у передачі Українського телебачення «Камертон доброго настрою» 13 вересня.
     1971 року режисер Роман Олексів знімає в селищі Яремча перший український музичний фільм «Червона рута», в якому головні ролі виконують Софія Ротару й Василь Зінкевич. У фільмі звучить багато пісень Івасюка. «Червона рута» перемагає на першому всесоюзному фестивалі «Пісня–71». На заключному концерті в Останкіно її виконують Назарій Яремчук, Василь Зінкевич і Володимир Івасюк у супроводі естрадно-симфонічного оркестру під керівництвом Юрія Силантьєва. «Червону руту» друкує тижневик «Україна».
     У 1973 закінчує Львівський медичний інститут, вступає в аспірантуру до професора Т. Митної, у 1974, серпень у складі радянської делегації їде на міжнародний пісенний конкурс «Сопот–74», на якому Софія Ротару перемагає з його пісню «Водограй». Із сестрою Галиною здійснює коротку подорож Польщею.
1974, вересень, розпочинає навчання на композиторському відділенні Львівської консерваторії в класі А. Кос-Анатольського.
24 квітня 1979 року за телефонним викликом йде з дому й більше не повертається.
      18 травня 1979 року тіло Володимира Івасюка випадково знайдене в Брюховицькому лісі під Львовом.
22 травня 1979-го - похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі у Львові, що вилився у масову акцію протесту проти влади. З цього часу і до розвалу Радянського Союзу на творчість композитора накладено заборону.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ