"За даними Держстату на початку осені відбулось значне подорожчання сала, свинини та вершкового масла. Так, зокрема, відзначаємо суттєве зростання ціни на український національний продукт – сало, яке підвищилось на 3,5 гривні. Відтепер сало коштує у середньому 54,9 грн. за кілограм. При цьому на сало відбувається величезне коливання цін по регіонах – в місті Києві його можна придбати за 104 грн. за кілограм, а на Тернопільщині за 32 грн. Різниця в ціні більше, ніж в три рази, або «космічні» 72 грн", - про це на своїй сторінці на ФБ повідомив генеральний директор Української асоціація постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.
Зокрема, у повідомленні сказано: "Свинина за першу декаду вересня додала 2,6 грн. і коштує 104 грн. за кг. Коливання вартості між регіонами складає 19 грн.: у місті Києві «соціальна» свинина з кісточкою коштує 114,7 грн. за кілограм, а в тій же Тернопільській – 95,7 грн.
Масло вершкове підвищилось в ціні майже на 3 гривні. Відтепер середня ціна його складає 147,2 грн. за кілограм. За даними Держстату в Київській області масло коштує 165,5 грн., тоді як на Тернопільщині – 126,4 грн. за кілограм. Різниця в ціні – майже 40 гривень.
Хочемо зазначити, що більше ніж на 1 гривню подорожчали: яловичина – на 1,5 грн., курячі яйця та курятина у тушці – на 1,1 грн. Відтепер середня ціна «соціальної» яловичини з кісточкою складає 109,8 грн. за кілограм, а курячих яєць С1 - С2 – 17,9 грн. за десяток, тушки курки – 55 грн. за кілограм.
Якщо подивиться в розрізі регіонів, то найбільші ціни на яловичину у місті Києві – 127,8 грн. за кілограм, на яйця у Тернопільській області – 19,4 грн. за десяток, на тушку курячу у Чернівецькій області – 57,7 грн. за кілограм. Найменші ціни на яловичину на Чернігівщині – 97,2 грн. за кілограм, на яйця і тушку птиці у Запорізькій області – відповідно 16,9 грн. за десяток та 53,3 грн. за кілограм. Різниця в ціні в регіонах на яловичину складає 30 гривень.
Ціна на деякі овочі почала зростати. Буряк і морква додали в ціні відповідно 40 і 30 копійок.
Відтепер буряк коштує 5,2 грн. за кілограм, а морква – 8,2 грн. Навіть й на ці продукти значна різниця цін по регіонах. Найбільша ціна на буряк у Чернівецькій області – 7,4 грн. за кілограм, а найменша у Запорізькій області – 3,7 грн. Морква найдорожча на Буковині – 9,6 грн. за кілограм, а найдешевша на Миколаївщині – 6,3 грн.
Єдиний продукт, який подешевшав більше ніж на 20 копійок – це картопля. Вона за першу декаду вересня подешевшала на 25 копійок і її середня ціна складає 6,7 грн. за кілограм. Якщо проаналізувати у розрізі регіонів, то картопляний лідер - місто Київ з 8,3 грн. за кілограм, а аутсайдер Рівненщина – 4,8 грн.
Загалом за перші дні осені дорожчими стали ¾ усіх соціальних продуктів. Що є очікуваним, але не бажаним для споживача. Оскільки ціни на продукти в Україні нерідко перевищують східноєвропейські, то Уряду необхідно задіяти нові механізмі впливу на ринок, як наприклад, зниження ставки ПДВ з 20 до 5 - 7%".