Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Ситуація щодо забезпечення інсуліном регіони бажає кращого

Міністр охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про Ситуація щодо забезпечення інсуліном регіони.

"Останнім часом надходить багато скарг від людей, які хворіють на діабет, та не можуть отримати гарантовані державою інсуліни. Хочу пояснити ситуацію.

Забезпечення інсулінами відбувається шляхом співпраці Міністерство охорони здоров'я України та місцевої влади. Дві третини відшкодування вартості інсулінів відбувається коштом державного бюджету, решта — має дофінансовуватись з місцевого.

В Україні діє електронний реєстр пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, де ми можемо точно бачити — скільки пацієнтів фактично потребують препарат, скільки коштує інсулін та кількість та суму виписаних рецептів. Вже неможливо вносити до списку більшу кількість пацієнтів або ж необґрунтовано завищувати ціни, як це вже відбувалося до запровадження реєстру.

Враховуючи дані електронного реєстру пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, кошти, виділені з державного бюджету в 2018 році, покривають потребу в середньому на 75% в кожному регіоні. Ця цифра може мати незначні відмінності по регіонах в залежності від потреб, які визначені в реєстрі. У тих областях, де місцева влада не може покрити свою частину, починають виникати затримки з видачею інсуліну пацієнтам.

Це неприйнятна ситуація і не повинно бути жодних причин, чому місцева влада не змогла виконати свій обов’язок. Адже ще на початку фінансового року є інформація з реєстру з кількістю пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, та фактичну потребу в коштах. Це в свою чергу дозволяє визначити суму, необхідну з місцевого бюджету. У тих регіонах, де видатки на забезпечення інсулінами запланували заздалегідь, таких проблем не виникає.

Закликаю місцевих управлінців, мешканці яких не мають життєво важливого інсуліну, вирішити цю ситуацію якомога швидше та не ставити під загрозу життя людей!

Вже з наступного року плануємо повністю відшкодовувати вартість препаратів інсуліну з державного бюджету.

Проте в людей, які хворіють на діабет, немає часу чекати до наступного року", - розповіла Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбуці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ