Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Табачник дозволить вишам самовільно підвищувати плату

"Закон Табачника" дозволить вузам змінювати плату за навчання та легалізує вступні іспити. Вже на початку лютого депутати можуть прийняти в першому читанні Закон "Про вищу освіту", який кардинально змінить життя вузів і студентів.

13 січня на засіданні Комітету Верховної ради з питань освіти представникам коаліції вдалося продавити схвалення законопроекту.

Вузи хочуть укрупнити, узаконити тести і дозволити щорічно переглядати плату за навчання на контракті.

Поняття "рівень акредитації вузу" зникне. Замість цього вводиться класифікація за кількістю студентів і напрямів освіти: університет, профільний університет, академія, коледж, професійний коледж.

Ще один спірний момент - плата за навчання на контракті може збільшуватися щороку, з урахуванням інфляції.

Розробники закону запевняють, що раніше підвищення плати відображалося на першокурсниках, а тепер її будуть розподіляти поступово на всі курси. Єдиний спосіб уникнути сюрпризів - внести всю суму за навчання відразу.

Представники опозиції різко розкритикували таку ініціативу.

"Після прийняття закону студент буде платити суму, яка в цьому році присниться ректору, а інакше його не допустять до сесії і він вилетить з ВНЗ", - пише нардеп Леся Оробець у своєму блозі.

Водночас, опозицію бентежить і так званий "бал вищого навчального закладу", який буде враховуватися при вступі. Він названий серед обов'язкових параметрів, на підставі яких абітурієнт зараховується до вузу. Поряд з результатами ЗНО та атестата.

"Показово, що в Умовах прийому міністр цей бал афішувати не зважився. Інакше як легалізацією вступних іспитів це не назвеш. А з ними - корупції при вступі, телефонного права та інших небезпечних явищ", - стверджує Оробець.

В свою чергу, "Закон Табачника", як його вже встигли охрестити в народі, викликає побоювання і у студентів. Їх права можуть серйозно ущемити, змінивши основи існування студентського самоврядування.

"Із законопроекту зникла норма про те, що вуз зобов'язаний 0,5% своїх коштів витрачати на фінансування самоврядування. У підсумку самоврядування стає залежним від керівництва вузу", - вважає координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних.

Нагадаємо, цього року Міністерство освіти збирається продовжувати реформувати систему освіти в Україні. Цього разу у відомстві вирішили взятися за вищу школу – об’єднати в обласних центрах виші в один або два, повідомляє ТСН.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ