Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Старі Герої – нові Zрадники: чи можливо в Україні колаборантів позбавити держнагород?

"Герой України – це найбільш ганебний приклад, коли найвище звання може носити відвертий зрадник” – Айдер Муждабаєв.

Фото з відкритих джерел

В Україні станом на листопад цього року список Героїв України налічує 675 осіб (згідно з даними Wiki,  ред.) Отримати найвищу в державі відзнаку можуть дві категорії громадян: військові за геройські вчинки з врученням Золотої Зірки та цивільні за "трудові досягнення" з врученням Ордену Держави. 

За весь час існування найвищої відзнаки, починаючи з 1998 року лише один діяч з Криму, ексдиректор виноробного комбінату “Масандра” Микола Бойко, який володів відзнакою Орден Держави з 2009 року, був позбавлений нагороди через накладені на нього санкції. Чоловік зокрема підтримав анексію Криму.

Микола Бойко (Фото: Facebook.com/boykowine)

Після окупації Криму та початку війни з росією в Україні відзнакою Герой України удостоюють здебільшого військових за їхні професійні подвиги та досягнення. 

Утім найвищу відзнаку в нашій державі далі носять ті особи, які зрадили Україну у 2014 році, вітаючи окупантів та співпрацюючи з ними в тимчасово окупованому Криму та на непідконтрольних Україні східних територіях. 

У коментарі Гал-інфо український журналіст, відеоблогер Айдер Муждабаєв поділився думками щодо псевдогероїв. Зокрема журналіст не розуміє, чому відвертих колаборантів, які працювали на країну-агресорку, не лише не позбавили почесного звання, а залишили за ними право бути громадянами України. 

“До прикладу, це був колишній ректор Таврійського національного університету Микола Багров, і не він один. Упродовж цих років ми знаємо багатьох людей, які будучи ворогами України, уже після окупації Криму у 2017, 2018 роках продовжили мати звання Герой України та наше громадянство”, – каже він. 

Періодично у медіа продовжують виринати факти про носіїв відзнаки, які були спіймані на махінаціях, завдавали шкоди державі, підігравали росії, але чомусь досі займають місце в списку зі справжніми Героями. 

Серед останніх антиукраїнських героїв 86-річний ексвласник та почесний президент ПАТ “Мотор Січ” В'ячеслав Богуслаєв. Посадовець неодноразово обирався народним депутатом від Партії регіонів та був членом комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, звідки міг мати доступ до державної таємниці. Крім того, як виявилось, з 2000-го року чоловік є громадянином росії. 

В'ячеслав Богуслаєв (Фото: УНІАН)

Два тижні тому СБУ підтвердила затримання Богуслаєва, який навіть після повномасштабного вторгнення у колаборації з поплічниками продовжували постачати двигуни та інші запчастини, виготовлені українською корпорацією, до російських ударних вертольотів. 

А також генпрокурор Андрій Костін оприлюднив факти, в яких йшлося про те, що президент корпорації на початку повномасштабної війни наказав розукомплектувати гелікоптери, аби українські льотчики не могли ними скористатися. 

“Таких Богуслаєвих сотні, я певен. І не лише серед Героїв України, а й орденоносців, будь-кого. Герой України – це найбільш ганебний приклад, коли найвище звання може носити відвертий зрадник”, – зазначає Айдер Муждабаєв.

За словами Айдера, в Україні на часі питання ревізії Пантеону національних героїв:

“Я абсолютно певен, за підсумками цієї війни в Україні має відбутися розмова про Пантеон національних героїв. Я думаю, що його потрібно трохи відредагувати, бо той був складений в радянсько-російські часи”.

На думку журналіста, до українського пантеону мають потрапити лише рушії незалежності та державності України. 

“А якщо ти “прогібав” або нічого не робив, то залишаєшся постаттю, історичною фігурою, але не героєм. Завдання нашого суспільства —  переосмислити”, —  підкреслює Айдер Муждабаєв. 

Гал-інфо виокремило кількох сучасних діячів, зважаючи на діяльність яких виникає питання: а чиї ті герої?

До прикладу, славнозвісний нардеп зі званням Героя України – колишній співголова забороненої проросійської партії ОПЗЖ, а наразі керівник новоствореної депутатської групи “Платформа за життя та мир” на її залишках Юрій Бойко

Юрій Бойко (Фото: пресслужба ОПЗЖ)

Будучи міністром енергетики, Бойко відзначився численними зловживаннями службовим становищем, відмиванням грошей, фальшуванням тендерів та земельними махінаціями. Його підозрюють у причетності до закупівель двох нафтових платформ через офшорні фірми за вартістю, що приблизно на 300 мільйонів доларів вища за ринкову, більш відома справа як “вишки Бойка”.

Також варто згадати, що Юрій Бойко є великим прихильником РПЦ в Україні, зокрема, 29 липня 2018 року він був одним з керівників “хресної ходи” духовенства російської церкви в Києві, присвяченого 1030-літтю Хрещенню Русі.

Після початку війни в Україні церква не могла залишитись осторонь. Священнослужителі відспівували загиблих українських воїнів, вшановували їхню пам’ять, ставали капеланами й підтримували українців на духовному фронті. Водночас у ЗМІ ширились повідомлення про те, що духовенство УПЦ (МП) підтримує війну проти України та позицію путіна, а окремі її представники є ФСБівцями в рясах.  

У 2014 році, коли в Криму й на сході розгорнулись проросійські сепаратистські рухи чимало священнослужителів УПЦ МП якщо не відкрито, то опосередковано підтримали сепаратистів.

Так, наприклад, українські журналісти публічно звертались до Президента з проханням позбавити єпископа Банченського УПЦ (МП) Лонгина (Жара) почесного звання Героя України за його антиукраїнську позицію. 

Михайло Жар (Фото: Спілка православних журналістів)

Настоятель Свято-Вознесенського Банченського монастиря Михайло Жар був відомий як палкий прихильник Віктора Януковича, за якого агітував у церкві, зазначаючи у своїх проповідях, що  у 2004 р. після перемоги Віктора Ющенка в Україні може "початися війна". Пізніше священник Михайло Жар покаявся перед новою владою і Віктором Ющенком за свої слова через ЗМІ.

Найбільшу славу єпископу Лонгину та звання Героя України приніс заснований ним при монастирі дитячий будинок, у якому священнослужитель став "батьком чотирьохсот сиріт". Попри допомогу такій кількості сиріт, єпископа Лонгина критикували за невиправдану гігантоманію в усиновленні дітей. 

Своїми поглядами Лонгин полюбляв ділитися у медіа. Так у 2015 році у чернівецькій румуномовній газеті "Libertatea Cuvantului" вийшла частина проповіді настоятеля, в якій той закликав "не віддавати дітей на смерть", а керівників держави назвав "сатаністами". 

Також через кілька років, у 2018 році, під час спільного брифінгу з уже згаданим Юрієм Бойком єпископ Лонгин не підтримав автокефалію Православної церкви в Україні. За його словами, це  “розкольницька церква, вона політична, це не Божа церква”, яку православний світ не визнає.

Серед людей, як мають звання Героя України є не лише відомі культурні діячі, політики, підприємці, духівники, а й працівники сільського господарства, гірники тощо. На жаль, там теж трапляються випадки колабораціонізму. 

До прикладу, за інформацією Луганської облдержадміністрації, жоден із “геройських” шахтарів краю — Сергій Генієвський, Володимир Мурзенко, Михайло Дорошко, Віктор Бондарєв, Сергій Бистров, Володимир Макаров, Ігор Юрченко, Борис Рибалко, Віктор Кошельник, Юрій Шикула та Сергій Обухов, які працювали на підприємствах “ДТЕК Ровенькиантрацит”, ДП “Свердловантрацит”, АТ “Краснодонвугілля”, — не переїхали на підконтрольну українській владі територію.

Чим можливо позбавити і як? 

Сьогодні згідно з українським законодавством позбавити державних нагород практично неможливо навіть зважаючи на те, що люди, удостоєні найвищої в Україні відзнаки, можуть бути фігурантами гучних кримінальних проваджень. 

До прикладу, торік у січні на офіційному сайті Президента України з'явилась петиція про позбавлення ексдепутатки, членкині української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Надії Савченко звання Героя України (2015 рік) за систематичну та неприховану антиукраїнську діяльність на користь країни агресора.

Надія Савченко (Фото: Андрій Гудзенко/LIGA.net)

Савченко інкримінують низку злочинів, передбачених сімома статтями Кримінального кодексу, зокрема вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади. 

За статтею 16 Закону України «Про державні нагороди України», позбавити державних нагород може лише Президент України лише у разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду.

Восени 2021 року нардеп Роман Лозинський та ще  40 нардепів від усіх фракцій Верховної Ради IX скликання, крім представників ОПЗЖ ініціювали законопроєкт №6163, у якому вимагали позбавляти держнагород осіб, які публічно підтримали анексію Криму, виправдовують окупацію українських територій, публічно заперечують збройну агресію Росії проти України та популяризують керівництво держави-агресора. 

У меті законопроєкту йдеться про те, що за поданням Парламенту чи РНБО Президент України зможе позбавляти державних нагород усіх негідників, які допомагали чи допомагають путіну вести війну проти України.

Верховна Рада у квітні цього року ухвалила законопроєкт, зараз документ готується на друге читання. 

За словами Айдера Муждабаєва, в Україні мають бути прописані критерії згідно з якими нагородна комісія, Верховна Вада, уряд могли б дозволити позбавити звання людину, яка вчинила конкретні порушення.

"Для звання Героя не важливо те, що ти зробив. Це звання зобов'язує, щоб ти його не занапастив. Це не тільки твоя нагорода, а й частина українського дискурсу, — переконаний журналіст. — Якщо країна назвала тебе Героєм, ти не можеш скоювати кримінальні злочини, зраджувати країну. Тобто повинен бути чіткий перелік  злочинних дій чи бездіяльності, який ставить хрест на тому, що людина має звання Героя України". 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ