Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сергій Каплін - класичний популіст, соціаліст, кандидат у Президенти

Каплін - один із перших, хто офіційно братиме участь у президентських виборах-2019. Що обіцяє кандидат, хто за стоїть за його популізмом, та яка в Капліна репутація:

Каплін Сергій Миколайович – кандидат у президенти України від партії "Соціал-демократична партія". Зареєстрований у ЦВК одним із перших – 8 січня 2019 року. Народився в с. Опришки Глобинського району Полтавської області в 1979 році. Громадянин України. Протягом останніх 23 років безперервно проживає на території України.

Сергій Каплін

Передвиборча програма:

Президентська програма Сергія Каплін називається "Соціальний курс – за простих людей" і насамперед спрямована на захист соціальних інтересів суспільства. Після перемоги на виборах він, зокрема, обіцяє того ж року підняти мінімальну пенсію до 5 тис. гривень, а зарплату до 10 тис. Його нашуміла обіцянка про зниження ціни на газ у 4 рази, до слова, теж закріплена в програмі. Механізм зменшення ціни, за Капліним, такий: "…шляхом ліквідації злочинних поборів "Нафтогазу" і "Укргазвидобування", ПДВ, рентної плати, інших надбавок та націнок, які формують надприбутки в інтересах корупціонерів».

Каплін планує законодавчо закріпити  державний курс "на побудову сучасної соціал-демократичної держави, такої як Швеція, Фінляндія, Норвегія, Німеччина, Канада".

Загалом президентська програма Сергія Капліна пронизана соціальними обіцянка та ідеями захисту трудящих мас – робітників, бюджетників, селян. Чимало пунктів його програми присвячені питанням соціальних виплат, покращення умов та оплати праці.

Приміром, кандидат у президенти обіцяє створити 5 мільйонів нових робочих місць, вивести економіку з тіні в частині легалізації зарплат та встановити справедливий пенсійний вік.  

У сфері охорони здоров’я Каплін планує забезпечити безкоштовне медичне обслуговування та контроль за цінами на лікарські препарати, впровадити систему державного страхування і ввести мораторій на звільнення лікарів та закритття лікарень і поліклінік.

Схожий соціальний захист Сергій Каплін планує застосувати й у військовій, освітній та культурній сфері. Тобто забезпечити гідні зарплати та збільшити державне фінансування відповідних галузей. Для студентів Каплін обіцяє гарантію першого робочого місця.

Також Каплін має на меті змінити Конституцію. Насамперед, він хоче скоротити кількість депутатів Верховної Ради до 100 народних обранців та створити новий Конституційний орган – Національні збори (віче) громадян. Згідно з програмою "перед органом кожні півроку звітуватимуть Президент України і Кабінет Міністрів за всіма пунктами своїх Програм". Крім того, кандидат у президенти має намір закріпити в Конституції процедуру імпічменту Президента, депутатів, Прем’єр-мінстра і членів Уряду.

Каплін вважає, що "Україна має можливість забезпечити продовольством 1,5 мільярди жителів Землі", лише за умови – збереження землі у державній власності. Тому він обіцяє модернізацію українського села, регульований ринок сільгосппродукції та розвиток фермерства.

Також Каплін робить дуже розмиті обіцянки у сфері охорони права. Він гарантує незалежність суддів, прозорість, виборність і т.д., проте без жодних конкретних механізмів чи прикладів. Що загалом можна сказати і стосовно усієї президентської програми, яка глибоко торкається найважливіших сфер життя українців: економіки, соціального та правового захисту, проте лише торкається, а не заглиблюється. Чітких кроків, які робитимуться в цих галузях перш за все, окрім ефемерних популобіцянок та гарантій, немає.

Важливо відзначити, що Каплін у президентській програмі неначе забув про анексований Крим, окупований Донбас і впринципі про російсько-український воєнний конфлікт. Жодних згадок про Схід і про способи розв’язання ситуації немає. Як імовірний президент буде вирішувати конфлікт на Донбасі – піде на перемовини з Путіном чи добиватиметься дипломатичного розв’язання – невідомо.

Протистояння обіцянок Капліна та Тимошенко

Коментар від політолога та журналіста Сергія Стуканова:

"Сталість поглядів – не його сильна риса. Каплін обирався до Верховної ради від правоцентристської партії УДАР Віталія Кличка (2012) та ліберально-консервативного Блоку Петра Порошенка (2014), але в підсумку збочив у соціалістичну риторику й вийшов із проєвропейської коаліції. Впродовж останніх років займає нішу класичного лівого політика-популіста, в чиїй риториці цілком домінують соціалістичні гасла: боротьба з олігархами, підвищення мінімальної пенсії та зарплати, націоналізація. При цьому Каплін не гребує маніпуляціями та неправдивою інформацією (див. дослідження проекту "Дослівно"). Вочевидь, кандидує у президенти задля мобілізації свого виборця з прицілом на вибори до Верховної Ради".

Що говорять про особу Сергія Капліна ЗМІ:

У лютому цього року Соціал-демократична партія Капліна пікетувала парламент, вимагаючи підвищення зарплат до 10 тис. гривень, а пенсій – до 5. Інформагентство For-um вирішили з’ясувати, звідки кошти на проведення, як виявилось, проплаченого мітингу, в депутата, який живе лише на зарплату? «For-um» назвав 4 джерела фінансування партії Капліна: гральний бізнес, колишні регіонали, Медведчук та Льовочкін.

Ресурс skelet-info у матеріалі за 2016 рік Каплін: Проект Льовочкіна, які мітить в опозицію теж пов’язує Капліна із колишнім соратником Януковича. Видання визначило Капліна, як одну найбільшактивних медіаперсон, який піарить себе радикальними пропозиціям, тому що хоче стати головним обличчям опозиції.

Онлайн-видання коментарии.ua аналогічно говорить про Льовочкіна як керівника Сергія Капліна. Журналісти наводять приклад піар атаки партії Капліна на "Народний фронт" та їх члена тодішнього премє’ра Яценюка як елемент політичної гри свого спонсора і господаря.

Сергій Каплін має репутацію одіозного соціаліста-популіста, який відзначається провокативною поведінкою та гучними обіцянками, тому часто потрапляє у новини. Голова Комітету виборців України Олексій Кошель, коментуючи дослідження проекту "Дослівно" про популізм Капліна сказав наступне: "Коли слухаєш публічну риторику Сергія Капліна, здається, що він готовий пообіцяти що завгодно, аби сподобатися аудиторії. Але будь кому, хто хоч трохи розуміється на політиці, зрозуміло, що в нього зовсім немає повноважень чи інших інструментів, щоб хоча б спробувати виконати обіцяне. Якщо так триватиме і надалі, то Сергій Каплін гарантовано претендуватиме на перше місце у списку українських популістів".

Ресурс "Детектор Медіа" у своєму дослідженні теж наголосив на популізмі Капліна, зокрема на використанні його скандальних та агресивних коментарів у сюжетах телеканалу "ІНТЕР". Слова Капліна рідко відрізняються від вчинків - вони не менш скандальні. Приміром, він приковував себе до батареї та голодував 9 днів на підприємстві "Нафтохімекологія". У 2014 році УМВС України в Полтавської області порушила кримінальну справу проти Сергія Капліна. Його звинуватили в погрозах судді, що розглядала справу проти активістів Євромайдану в Полтавській області. Кандидат у президент пізніше сказав, що лише закликав судити відповідно до норм законодавства.

Того ж року Каплін зі своїми прихильниками ввірвався до Полтавської міськради та виламав сокирою двері мера Олександра Мамая, звинувативши того в сепаратизмі. У 2016 Каплін запам’ятався, тим що критикував перейменування Комсомольська на Полтавщині в Горівшні Плавні. Процес перейменування він називав "непристойним ставленням до міста і до людей".

Каплін демонструє фото мера Полтави з президентом-утікачем Януковичем

У 2017 році під час мітингу проти Радикальної партії Олега Ляшка Каплін побився із радикалом Ігорем Мосійчуком. Крім того, Каплін знову взявся за виламування дверей. Цього разу постраждала приймальня міністра юстиції Павла Петренка, від якого Каплін з прихильниками вимагав розблокувати роботу "Соцпартії".

Востаннє наш кандидат у президенти засвітився у медіа зі своїми бігбордами про зниження ціни на газ у 4 рази поряд із обіцянками Тимошенко про скорочення вартості лише вдвічі. 

Каплін та його "Соціал-демократична партія" на мітингу під Верховною Радою, 2018

Декларація Сергія Капліна:

У електронній декларації Капліна за 2017 рік йому та його сім’ї належить один об’єкт нерухомості – житловий будинок у Полтавській області площею 84,2 м кв. Також він орендує у Києві житло на майже 204 м кв. Нещедавно Каплін отримав відповідно до Закону України "Про статус народного депутата" компенсацію від держави за оренду житла чи винайм готелю розміром 237 250 гривень.

Також у власності Капліна автомобіль KIA MAGENTIS року вартістю 120 тис. гривень, який він придбав у 2007 році.

У 2017 Каплін задекларував 473 380 гривень доходів. З них 244 130 гривень – заробітня плата за роботу в парламенті, 191 080 гривень – компенсація за оренду житла, 38 170 – компенсація вартості проїзду по території України. У трьох випадках джерелом прибутків стало Управління Справами апарату Верховної Ради України.

Цінних паперів, подарунків чи цінного рухомого майна у Капліна, згідно з декларації, немає.

Політична кар’єра:

У 2012 році став депутатом Верховної Ради 7-го скликання від партії "УДАР". У парламенті працював секретарем парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони.

У 2014 році на позачергових виборах до Верховної Ради був знову обраний депутатом, але вже від «Блоку Петра Порошенка». У новому складі Ради став першим заступником голови Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

У лютому 2016 року на своїй сторінці Facebook повідомив про вихід з депутатської фракції «Блок Петра Порошенка» після провалу голосування за відставку тодішнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

У січні 2015 році Каплін створює та очолює "Партію простих людей", яку у вересні 2016 перейменовує на "Соціал-демократичну партію". (Наразі в Україні існує ще дві партії з такою назвою: "Соціал-демократична партія України" та Соціал-демократична партія України об'єднана).

При створенні партії наш герой заявив, що збирається перемагати спочатку на місцевих, а потім на парламентських виборах. Головними цілями партії Каплін назвав боротьбу з корупцією, створення економічної доктрини та зміну Конституції.

На виборах місцевих рад у 2015 партія Капліна отримала депутатські мандати майже у всіх міських та районних радах Полтавщини, звідки родом сам Каплін. Крім того, представників "Соціал-демократичної партії" обрали до рад Донеччини, Миколаївщини, Київщини, Черкащини, Львівщини, Одещини та Луганщини.

Відео, яке запам'яталось:

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ