Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ТОП - 10 дизайнерських спеціальностей

Ви хочете отримати професію дизайнера, але не знаєте, який напрямок обрати? Плутаєтесь в різноманітності професій і не розумієте, хто чим займається?

Дизайн – це загальний напрямок великої кількості професій, представники яких постійно генерують нові ідеї, щось створюють та покращують. Вони продумують функціонал, комфорт, привабливість.

Професія дизайнера дуже близько переплітається з культурою, історією, творчістю та малюванням. Тому давайте розберемо найпопулярніші види напряму в дизайні, а також те, наскільки цей напрямок затребуваний на ринку і скільки реально грошей можна заробляти в даний час.

gDcar9TUgI4tEdt4wV5vPTEaA1yzo2dav_CUJKwgFL1d4pPmyTy5RoguvSqAHdPCl1YFHlYVCOGyEn6CcHrlbLGIK_R7G_AEAAHGQDN_icIyIwspbq-9-zl1dVUMhLSj6dk2rqUSlzCnNHY9NbSSLmQ

1. Графічний дизайнер

Графічний дизайнер спеціалізується на оформленні довкілля за допомогою графіки. Він розробляє:

  • дизайн упаковки, обкладинки;
  • логотипи;
  • іконки;
  • створює вивіски;
  • рекламні щити;
  • плакати;
  • робить презентації.

Ці фахівці займаються візуальним оформленням соціальних мереж, а якщо йдеться про письменників та музикантів, то ще й графікою для обкладинок книг чи альбомів.

Спілкування спеціаліста з клієнтами дуже важливо. Такий напрямок підійде для тих, кому подобаються логічні завдання та системність у діях. Для єдиної картинки дизайнер повинен дотримуватись ієрархії шрифту, правильно поєднувати кольори і все виконувати послідовно.

У роботі він використовує програми Adobe Photoshop, Adobe Illustrator та Adobe InDesign. Також важливе вміння працювати і швидко орієнтуватися. До всього графічному дизайнеру необхідно володіти основами маркетингу та технічними правилами верстки.

В Україні середня зарплата графічного дизайнера становить 27 тисяч гривень, що еквівалентно 650-700 доларам. Більш досвідчені фахівці можуть отримувати зарплату і вище, причому в 1,5-2 рази, тим більше якщо йдеться про місто мільйонник.

2. Web-дизайнер

Вебдизайнер спеціалізується на оформленні корпоративних сайтів, інтернет-магазинів, різних блогів та лендінгів. Основне завдання фахівця - реалізувати розробку ефектно та зрозуміло, щоб у кінцевого споживача не виникало питань.

До основних завдань вебдизайнера можна віднести:

  • розробка унікальних та відмінних сайтів із заздалегідь продуманою UX;
  • дизайн сайтів, адаптованих під різні пристрої (персональний комп'ютер, мобільний пристрій).

Оцінюється робота вебдизайнера в середньому в 25000 гривень, але це не межа. Цілком реально заробляти від 800 доларів на місяць, брати кілька проєктів одночасно і збільшувати свої прибутки. На фрилансі - сотні пропозицій для проєктів.

_HoY0rDHjMqApX8gJoaTh0TuwY8ue5RaUH0IQblviVtE3EDs8kuS4GmdG5B6Y70JImhMak2SCmL-Unm5GtHxZ8tphzugsePZsjHSPZtuWOCzax9Hvn0n2gw9hV9mw-D2TGudYeCsFUnsgLWsJCftADM

3. UX/UI – дизайнер

Дизайнер такого напрямку займається над проєктами інтерфейсів для сайтів, ігор, додатків. На відміну від вебдизайнера це має бути аналітик. Він має аналізувати взаємодію користувача з продуктом. Для таких фахівців на першому місці буде комфорт користувача та зручність.

Найчастіше у вакансіях шукають "UX/UI–дизайнер", але при цьому можуть розділяти завдання:

  • UІ - це дизайн інтерфейсу користувача, його зовнішній вигляд: колір, анімація, кнопки, слайдери, шрифт, картинки. Для фахівця важливо зрозуміти, які враження склалися у відвідувача того чи іншого сайту, програми.
  • UX - це схеми, таблиці та дані. Дизайнер як фахівець вивчає поведінку користувача: що йому потрібно, чого мало, які є проблемні місця. Він створює прототип планового інтерфейсу та узгоджує з замовником, як виглядатиме сайт чи додаток.

Головне завдання UX/UI - дизайнера зробити взаємодію користувача з платформою комфортною і приємною. Текст та структура проєкту повинні самі направляти користувача, щоб усі моменти були зрозумілі.

Зарплата спеціаліста такого рівня становить не менше 700-800 доларів, як і у веб. Однак досвідчені дизайнери можуть отримувати 1500 доларів на місяць, а то й вище.

4. Дизайнер інтер'єрів

Дизайнери інтер’єрів - це дуже непросто. Вони займаються не тільки декорацією, а й продумують і планують приміщення до дрібниць: світло, розетки, система вентиляції. Дизайн інтер'єру - досить цікава та різноманітна професія, адже часто шукають спеціаліста для оформлення квартири, офісу, театральної сцени та інших декорацій.

Тут важливо бути акуратним та зосередженим, щоб не тільки розробити візуальний дизайн приміщення, а й правильно розрахувати дрібниці та порахувати кошторис.

У середньому за роботу дизайнер бере щонайменше 550 доларів. Розробка 1 кв. метра варіюється від 20 до 50 доларів. А на фрилансі можна заробляти й ще більше.

EQgbnw1e6SnHHSvaEJ_69up7AGtFiyBz-8vVsk3WLYUK2WNRuERPjxELBxFCtiCweK_lii-SQUgq6aX7N0GwkCe1OQEsNdlfUUWZAK6aN7glbV8h1MMwCAqgI4jRjm8KGHVhIxulvGLbQ9BX5PZIG3I

5. Game - дизайнер

Геймдизайнер - це як режисер інтерфейсу гри, він забезпечує механізм взаємодії об'єктів з гравцем. Спеціаліст створює не тільки структуру гри, але й вирішує, які емоції відчуватиме користувач. Робота ця дуже схожа на специфіку UX-дизайнера. Тут потрібно сконцентруватися на логіці віртуального світу, його функціоналі та механіки взаємодії віртуального світу з реальним користувачем. Останнім часом попит на геймдизайнера дуже зріс, відповідно і зарплата стала вищою.

Середньомісячна зарплата сьогодні становить 1500 доларів, і це не межа.

6. Motion – дизайнер

Моушн-дизайнер займається анімацією 2D- та 3D- графіки. Йому важливо привернути увагу клієнта до картинки, навіть без сюжету. Потрібен яскравий образ, який зачепить і запам’ятається. Така спеціальність необхідна у кіно, іграх, презентаціях, рекламі та навіть в соціальних мережах.

В Україні найчастіше зустрічаються універсальні фахівці, які, на відміну від західних колег, не мають вузьку спрямованість. У нас не ділять таким чином: хтось анімує векторні файли, хтось працює із растром, а хтось все робить у 3D. Обов'язки можуть бути різними та залежати від місця роботи та профілю дизайнера. Середня зарплата моушн-дизайнера складає 700 – 800 доларів.

7. Продуктовий дизайнер

Продуктовий дизайнер розробляє взаємодію споживача з продуктом, пропонує розв'язати проблеми споживача. Досліджує, тестує, знаходить болючі точки клієнта і намагається з ними працювати. Обов'язків у продуктового дизайнера більше, ніж у UX/UI-дизайнера. Він повинен знати всю специфіку продукту та грамотно побудувати процеси всередині. У якийсь момент спеціаліст вирішує бізнес-завдання: важливо не лише залучити клієнта, а й утримати його.

Зарплата фахівця залежить від сфери продукту, в якій він працює, але щонайменше 1000 доларів продуктовий дизайнер має отримувати.

5ZQLQZwpXZ1tbV-qYGxpRxTCL1wjyhKohKK1WNZQURuceotskBdoF0svFNa1QIFDGPnN-BwAJm3v0xYYTkxVcU6enig9l_K093VZ4_k8K3LlbaOi7IKokocd3ffJ1-PcWbLrpLbcFel-k2H1MCTHJM4

8. Дизайнер інтерактивних медіа

Дизайнер інтерактивних медіа – це людина, яка змішує дві реальності: справжню та цифрову. Головна відповідальність інтерактивного дизайнера – створити втілену вау-ідею та отримати емоції людей. Якщо людям нудно і ніхто не хоче сфотографувати твій проєкт, то вважай, він провалився. Якщо твої колеги просто не можуть побудувати те, що вигадав дизайнер, такий проєкт не вдасться ні продати, ні втілити. Тому дизайнер завжди шукає баланс між комерційними інтересами замовника, креативністю та технічними можливостями та працює на стику дуже різних навичок.

Найчастіше це окремі замовлення, і оплати за ними можуть дуже суттєво відрізнятися. Важливо вміти залучити споживача до того, що відбувається. Навіть якщо ти новачок у цій справі, то цілком зможеш отримати щонайменше 600-700 доларів.

9. Дизайнер 3D-графіки

Фахівець працює над персонажем, предметами, світлом та текстурою. Найчастіше в роботу 3D-моделлера потрапляють рекламні ролики, фільми та комп'ютерні ігри. Потрібно вміти створити об'єкт, який максимально буде схожий на реальність.

Вартість такого проєкту це мінімум 1000 доларів, а отже чим більше досвіду та проєктів, тим більше можливостей. На оплату дизайнера впливає складність поставленого завдання, терміни та досвід.

YZIw6gJJIfh1jEmqrTNvS-0cqctnX_CBmVVVInSfDKtQ98_qnZGQ3IBhlYzm4xaOrqwQ8LLh5HjPtK6TrFfSK3ySsOz8xswQF4qIGGE2N7N_j1_dpSdv8BDseMdakXxNTge-FyorliotBfhdW0QtHVw

10. Дизайнер доповненої реальності

Це стосується розробників віртуальної реальності (AR), інсталяцій різних та додатків. Підібрати стрижку, колір волосся, макіяж тепер можна в один клік за допомогою додатків.

AR-дизайнери з нуля розробляють інтерфейс для різних пристроїв, формують макети, які потім переходять у розробку. Тому для спеціальності важливо вміти проводити дослідження та аналізувати взаємодію користувача. Розвиток віртуального ринку відбувається щодня. Тому зарплати за проєкт стартують від 1200 до 1500 доларів. І надалі, з розвитком технологій, попит на таких фахівців буде тільки зростати.

Фінальні рекомендації

Як бачите, напрямів у дизайні дуже багато і кожен фахівець займається різними речами та у різному обсязі. Тож і зарплати відрізняються. Однак якщо ви досвідчений фахівець і досягли великих висот, то рівень гонорару від проєкту у вас буде відповідний.

Надіємось, що після нашого огляду вам тепер буде легше підібрати учбовий курс по тому напрямку, який лежить близько до ваших вподобані та здібностей.

Наприкінці хочемо дати ряд рекомендацій, які допоможуть обрати напрямок дизайну для професійної кар'єри:

  1. Зробіть дослідження: досліджуйте різні напрямки дизайну та визначте, які з них вас цікавлять.
  2. Спостерігайте за своїми інтересами та стилем: обирайте напрямок, який відповідає вашим інтересам.
  3. Розглядайте свої навички: визначте по якому напрямку у вас є більш-менш відповідні навички.
  4. Відвідуйте конференції та вебінари: різноманітні заходи, де ви можете дізнатися більше про різні напрямки дизайну.
  5. Зверніться до професіоналів: досвідчених дизайнерів, щоб отримати пораду та рекомендації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ